• Nye betjenter Etter fem intensive kursdager er det klart for å teste kunnskapene på eksamen. Snart skal de bekjempe kriminalitet ute i gatene. Foto: KATHRINE STAVA 

Bekjemper kriminalitet med norsk hjelp.

Bekjemper kriminalitet med norsk hjelp.

Fattigdom og desperasjon driver folk i Haiti til å begå voldshandlinger. Med norsk bistand blir landets politifolk nå utdannet i håndtering og etterforskning av voldssaker.

Fra utgave: 8 / september 2012

Port-au-Prince, Haiti. På politihøyskolen i Port-au-Prince er 19 spente betjenter klare for eksamen. I en uke har de gjennomført etterforskningskurset, ledet av politiinstruktør Rodrigue Charles. «Temaet for undervisningen er vold mot kvinner, vi lærer bort hvordan man skal etterforske et seksuelt overgrep og hvordan man tar hånd om offeret», sier han.

«Målet med operasjonen er å øke kompetansen til Haiti Nasjonale Politi (HNP) når det gjelder å etterforske seksuelle overgrep og familievold», sier kontingentsjef Petter Sandell. Han jobber til vanlig som etterforskningsleder ved Agder politidistrikt.

Sammen med Cecilie Valved, Karianne Jensen, Jon Kristian Møller, Runar Arnesen og Arne Haaland, utgjør han den nåværende norske politiinnsatsen i Haiti. Prosjektet startet høsten 2010, og skal etter planen vare i tre år. Sandell kom til Port-au-Prince i oktober i fjor.

Trenger kunnskap. «HNP har i samarbeid med FN og oss laget et pensum rundt håndtering av kjønnsbaserte voldssaker som de kurser sine instruktører i. Disse instruktørene lærer så opp betjenter over hele Haiti. På denne måten er det HNP som lærer opp sine egne.» Dette er ikke vanlig tankegang i FN, ifølge Sandell.

«Mange ganger ser vi at FN bruker sine egne 'flinke folk' som lærere. I dette prosjektet har vi lagt vekt på å overføre kunnskap til Haiti, som de selv bringer videre.»

For ifølge både lokalbefolkningen og FN-personell er det nettopp kunnskap Haiti trenger for å reise seg igjen. I januar 2010 ble landet rammet av jordskjelv som ifølge FN tok over 220 000 menneskeliv og drev 2,3 millioner mennesker på flukt. Men også før jordskjelvet var Haiti et av verdens fattigste land, derfor er arbeidet ekstra krevende.

«Haitiere trenger informasjon og utdannelse. Vi mennesker må lære konsekvensene av våre egne handlinger. Først da kan vi begynne å jobbe sammen og tenke fornuftig», sier politiinstruktør Charles.

Må vinne respekt. «Kurset har vært veldig lærerikt», sier betjent Moïse Marquilese, etter eksamenen ved politihøyskolen. «Politiet på Haiti kjemper ofte mot lokalbefolkningen fordi det er mangel på kunnskap og respekt. Vi må ut til folket for å lære dem om hvilke skader vold og voldtekter får for landet. Dette kurset viser oss hvordan vi skal gå frem.»

For i et land som sliter med fattigdom, er det de svakeste i samfunnet som får lide, ifølge politiinstruktør Rose Michelle Brutus. «Tidligere har ikke politiet prioritert overgrep mot kvinner. Med dette kurset øker motivasjonen for å få bukt med problemet, fordi HNP nå vet hva som må gjøres. I tillegg motiveres også sivile kvinner til kampen mot voldtekter og overfall», sier hun.

Siden høsten 2010 er det utdannet rundt 400 betjenter, målet er 500 innen høsten 2013. Det norske prosjektet er blitt godt mottatt i Haiti, men Sandell vet at den største utfordringen ligger foran dem. «Å få prosjektet til å bli levedyktig, også etter at vi drar, er vår viktigste oppgave. HNP lever under en ressursmangel som fremtvinger harde prioriteringer. Derfor vektlegger vi nasjonalt eierskap, at det ikke er et FN-prosjekt, men deres eget», sier han.

På politihøyskolen reiser betjentene seg raskt opp i giv akt. Det skal deles ut diplomer og kursbevis. Representanter fra den norske operasjonen, FN og HNP ønskes de nyutdannede etterforskerne lykke til med jobben videre.

Nå er det deres ansvar å håndtere voldtektsofre og videreformidle kunnskapen til sine kolleger over hele Haiti.