• En demonstrant viser V-tegn for seier under sammenstøtene med opprørspolitiet på Taksim-plassen i Istanbul i juni. Det begynte som fredelige demonstrasjoner i slutten av mai og utviklet seg gjennom sommeren til langvarige masseprotester og gatesla...

2013 – vesentlige begivenheter.

2013 – vesentlige begivenheter.

Fra utgave: 11 / desember 2013

7. januar – 17 milliarder eksoplaneter. Astronomer ved Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics hevdet at «minst 17 milliarder» eksoplaneter på størrelse med Jorden, med omløpsperioder på 85 dager eller mindre, antas å eksistere i Melkeveien. Pr. 28. oktober 2013 var det likevel bare 1028 kjente eksoplaneter innenfor 782 planetsystemer.

 9. januar – Skadelig Kardemomme. Den svenske teaterregissøren Sofia Jupither skrev i en kronikk i Aftenposten at Thorbjørn Egners «Folk og røvere i Kardemomme by» er skadelig for barn, og at teaterstykket viderebrakte tanker som var skremmende lik høyreekstrem retorikk. Egners biograf Anders Heger hilste debatten velkommen, men advarte mot at barneteater utelukkende skal være propaganda for «det gode».

 10. januar – Kurdiske kvinner skutt. Sakine Cansiz, som var med å stifte Kurdistans Arbeiderparti (PKK) i 1978, og to andre kvinner ble skutt ned og drept i sentrum av Paris. Drapene ble sett i lys av innledende fredssamtaler som pågikk mellom PKK-leder Abdullah Öcalan og tyrkiske myndigheter.

 11. januar – Kon-Tiki Oscar-nominert. Den norske spillefilmen Kon-Tiki ble nominert til Oscar i klassen for beste utenlandske spillefilm. Under utdelingen 24. februar gikk prisen til «Amour» fra Østerrike.

 12. januar – Verdens verste forurensning. Luftforurensningen i Beijing var så kraftig at den ble offisielt erklært å være til fare for menneskers helse og ble etterfulgt av enda en periode med ekstrem luftforurensning cirka en måned senere. I oktober måtte Harbins internasjonale flyplass og flere skoler nordøst i landet stenges på grunn av smog. Ifølge Verdensbanken ligger 16 av verdens 20 mest forurensede byer i Kina.

 15. januar – Massekollisjonen på E4. Cirka 100 biler kræsjet i en kjedekollisjon på europavei 4 ved Helsingborg i Sverige. Én omkom og 40 ble skadet i ulykken.

 16. januar – Terrorangrepet mot Statoil. Fire dagers okkupasjon av gassanlegget i In Amenas i Algerie startet. 48 gisler, hvorav fem norske Statoil-ansatte, blir drept.

 17. januar – Japans «månelanding». Japan lanserte planer om å bygge verdens største vindmøllefarm 16 kilometer utenfor Fukushima Daiichi atomkraftverk. Vindmølleparken skal være flytende og er planlagt ferdig i 2020. De første fem årene skal brukes til eksperimentering for å finne riktige teknologiske løsninger for installasjonen.

 17. januar – Innrømmet doping. Lance Armstrong innrømmet i et intervju med Oprah Winfrey å ha dopet seg under alle sine syv seiersritt i Tour de France. Han ble fratatt alle syv titlene allerede i oktober 2012, og mistet i tillegg bronsemedaljen fra OL i Sydney i 2000, etter innrømmelsene.

 21. januar – Miljø- og homovennlig tale. Barack Obama holdt sin innsettelsestale og avla offentlig ed som USAs president for fire nye år. Deler av talen ble viet klimaendringer. Obama sa også at USA må være ledende i overgangen mot bærekraftige energikilder og snakket varmt om likelønn og homofiles rettigheter.

24. januar – Oslo-ulven avbildet. Et viltkamera tok for første gang bilder av ulven i Østmarka, to mil fra Oslo-grensen. To ulver hadde vært sporet i Østmarka over tid av personell fra Statens naturoppsyn og Høgskolen i Hedmark.

24. januar – Militær mobilisering i Øst-Kinahavet. Striden mellom Kina, Japan og Taiwan om territorialrettigheter over de ubebodde øyene som kalles Senkaku i Japan, Diaoyu i Kina og Tiaoyutai i Taiwan tilspisset seg, og en militær konfrontasjon i Øst-Kinahavet så ut til å rykke nærmere da et japansk kystvaktskip rykket ut for å avskjære et taiwansk skip med aktivister i farvannet. Kina mobiliserte militært, og flere mindre konfrontasjoner, særlig mellom Japan og Kina, fortsatte ut året.

25. januar – Fangeopprør. 50 mennesker ble drept og 90 skadet i et fangeopprør i Uribana fengsel i Barquisimeto i Venezuela. Landet har hatt en serie voldelige fangeopprør i flere av landets 33 overfylte fengsler, der de innsatte enkelt kan få tilgang på våpen og narkotika ved hjelp av korrupte fangevoktere.

4. februar – Gransker kampfiksing. Europol satte i gang etterforskning av minst 680 fotballkamper med mistanke om kampfiksing. I september ble 13 personer i et antatt verdensomspennende kampfiksingssyndikat arrestert i Singapore.

5. februar – Godtok homoekteskap. Det britiske underhuset godtok i en avstemning ekteskap for folk av samme kjønn.

6. februar – Best på private skoler. En undersøkelse viste at norske elever ved private, videregående skoler fikk høyere standpunktkarakterer enn elever ved offentlige skoler. Til eksamen derimot, der eksterne sensorer vurderte oppgavene og satte karakterer, var ikke forskjellen stor.

7. februar – Likvidering med droner. Debatten rundt bruken av droner blusset opp i USA. TV-stasjonen NBC News lekket justisdepartementets hemmelige dokument der det redegjør for i hvilke tilfeller USA kan drepe amerikanske borgere uten lov og dom i droneangrep. Og Washington Post avslørte at USA i to år hadde hatt en hemmelig dronebase i Saudi-Arabia.

9. februar – Minister fratatt doktorgraden. Tysklands utdanningsminister Annette Schavan (CDU) trakk seg etter åtte år i posisjonen etter at Heinrich Heine-universitetet i Düsseldorf fratok henne doktorgradstittelen etter at det ble avslørt at hennes avhandling fra slutten av 1970-tallet om hvordan bevissthet formes, var et resultat av plagiat.

11. februar – Paven abdiserte. Under en gudstjeneste i Vatikanet slapp pave Benedikt nyheten om at han ville abdisere. 85-åringen begrunnet beslutningen med sin høye alder og manglende kraft til å utføre embetet. Ikke siden 1409 hadde en pave valgt å abdisere, og Benedikt ble den første som gjorde det frivillig siden pave Celestine 5. i 1294.

«Det har vært et skred av utmeldinger på grunn av sexskandalene, og Benedikt XVI har sin del av skylden, både på grunn av embetet og på grunn av holdningene sine. Det er jo selvsagt trist og leit at paven er blitt så dårlig at han må trekke seg, men jeg håper at det kan skape åpning for en bredt anlagt fornyelse, for det trengs i aller høyeste grad i Den katolske kirke.» Professor dr.theol. Ola Tjørhom om pavens abdisering 11. februar. (Klassekampen)

14. februar – Dømt for massedrap. Rwanderen som var tiltalt for å ha hatt en lederrolle i to massakrer som tok livet av 2000 mennesker under folkemordet i Rwanda i 1994, ble i Oslo tingrett dømt til 21 års fengsel. Han nektet skyld og anket dommen på stedet. Ankesaken skulle egentlig begynt i september, men er utsatt til august 2014 etter ønske fra rwanderen, som i mellomtiden må sitte varetektsfengslet.

15. februar – Meteor eksploderte over Russland. 1200 mennesker ble skadet av glassplinter fra knuste vinduer i byen Chelyabinsk da en meteoroide kom inn i jordatmosfæren over Ural-regionen i Russland og begynte å gløde før den gikk i oppløsning. Det russiske vitenskapsakademi estimerte meteoroidens vekt til 10 000 tonn og dens hastighet til minst 54 000 km/t, og at den eksploderte i en høyde av mellom 30 og 50 km over bakken.

20. februar – Felt av strømprotester. Regjeringen i Bulgaria gikk av etter landsomfattende protester mot høye strømpriser.

20. februar – Nasjonal hurtiglading. Estland ble verdens første land til å etablere et nasjonalt system for hurtiglading av elbiler.

21. februar – Hastevedtak mot hestekjøtt. Norge og Island sa ja til å følge EUs kriseplan for å rydde opp i hestekjøttskandalen med intensiv DNA-testing av produkter, etter avsløringene om at hestekjøtt solgt som storfekjøtt var blitt brukt i frossenmatretter over hele Europa. I Norge hadde både Ica, Rema, Coop og Norgesgruppen funnet hestekjøtt i sine frossenlasagner.

26. februar – Ni barn drept i NATO-angrep. Ni barn mellom 7 og 9 år ble forvekslet med opprørssoldater og drept i et NATO-angrep med kamphelikoptre i Kunar-provinsen i Afghanistan. Barna var ute og sanket ved. Både NATO-general David Petraeus og USAs president Barack Obama innrømmet feilen og beklaget handlingene.

28. februar – Hjernen ikke lenger alene. Hjernene i to rotter ble koblet sammen via internett slik at de kunne dele informasjon, meldte Duke University i staten Nord-Carolina.

1. mars – Vil legalisere heroinrøyking. Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) foreslo å avkriminalisere heroinrøyking for å få narkomane til å bytte ut injeksjon av stoffet med inhalering. Hensikten er å redusere antall overdosedødsfall.

3. mars – Kurert for HIV. New England Journal of Medicine meldte at en 2 år gammel jente fra Mississippi i USA, født med HIV, ble første barn kurert for sykdommen etter behandling ved University of Mississippi Medical Center. Behandlingen hadde pågått siden før fødselen.

5. mars – Chávez døde. Venezuelas president Hugo Chávez døde etter å ha blitt rammet av kreft to år tidligere. Nicolás Maduro ble i april valgt til hans etterfølger.

5. mars – Ny topp i aksjemarkedet. Dow Jones passerte for første gang nivået fra 2007, året før krisen i finansmarkedene brøt løs.

8. mars – Tomme trusler? Nord-Koreas unge leder Kim Jong-un, som hadde styrt landet i halvannet år, kansellerte fredsavtalen med Sør-Korea og truet med atomkrig. Spørsmålet verden stilte seg utover våren, var om dette bare var retorikk for å vise at han er like tøff som sin far og bestefar eller om truslene var reelle.

«Mange synes nok at det nye samfunnet har sine harde og usympatiske sider, men de ønsker ikke å vende tilbake til den gamle tiden. Margaret Thatcher har langt på vei vunnet kampen om historien.» Per Kristian Haugen, kommentator Aftenposten

11. mars – EU mot testing på dyr. EU forbød salg av kosmetikk som er blitt testet på dyr.

11. mars – Overveldende flertall for UK. Falklandsøyene avholdt folkeavstemning, og 99,8 prosent stemte for fortsatt å være underlagt Storbritannia. Bare 3 av 1672 deltagere stemte imot.

12. mars – Nathan fikk bli i Norge. Nathan Eshete (7) og familien vant rettsoppgjøret mot Utlendingsnemnda i tingretten. Nathan er født og oppvokst i Norge, og dommen ble sagt å kunne skape presedens for flere enn 600 barn som har fått avslag på asylsøknadene sine. UNE anket ikke dommen.

13. mars – Ny pave. Den argentinske kardinalen Jorge Mario Bergoglio (76) ble valgt til pave og tok navnet Frans.

16. mars – Kypros reddet av EU. Eurosonens finansministre ble enige om å bevilge en krisepakke på 10 milliarder euro til Kypros for å hindre at landet skulle gå konkurs.

21. mars – Kurdisk våpenhvile. Kurdernes fengslede leder Abdullah Öcalan erklærte våpenhvile overfor tyrkiske myndigheter. Videre fredsforhandlinger med Tyrkias regjering fortsatte gjennom året, men gikk etter hvert trådt.

21. mars – Gamle greier. Den europeiske romfartsorganisasjonen, ESA, publiserte nye data, som indikerer at universet er 13,82 milliarder år gammelt.

1. april – Nå også med lukt. Verdens første TV-skjerm som kan formidle lukt, utviklet av en gruppe forskere ved Tokyos landbruks- og teknologiuniversitet, ble vist på Virtual Reality-konferansen i USA.

2. april – Kontroll av våpensalg. FNs hovedforsamling vedtok med stort flertall den første avtalen som regulerer internasjonal våpenhandel. Målet er at land skal kontrollere våpensalg og vurdere om det kan medføre folkemord, krigsforbrytelser og kriminalitet.

2. april – Homoekteskap vedtatt. Uruguay godtar ekteskap for partnere av samme kjønn.

8. april – Jernladyen borte. Baronesse Margaret Thatcher døde av slag, 87 år gammel.

12. april – Krav om stengning. 25 menneskerettsorganisasjoner, blant dem Røde Kors og Amnesty, krevde at USA stenger fangeleiren på Guantánamo-basen. Til tross for Barack Obamas løfter i 2009, er leiren ennå ikke stengt. Et flertall av de gjenværende 166 fangene, som sitter uten rettslige dommer, var i sultestreik gjennom våren.

12. april – Eldgammel statue funnet. Et menneskeskapt monument mer enn 10 meter langt og 60 tonn tungt, som dateres til 2000 f.Kr., ble oppdaget i Genesaretsjøen.

15. april – Terrorangrepet i Boston. To bomber gikk av i målområdet under avviklingen av Boston Marathon. Tre personer ble drept og 264 skadet.

23. april – Protester i Kina. 21 mennesker omkom under voldelig uro i Xinjiang i Kina, som er folkegruppen uigurenes autonome region nordvest i landet, som er i opposisjon til regjeringen i Beijing.

30. april – Fikk luftrør av stamceller. Hannah Warren (2), som ble født uten luftrør, ble den yngste pasient som har fått satt inn et kunstig, stamcelledyrket organ. Operasjonen ble utført på Saint Francis Medical Center, et katolsk sykehus i Illinois, USA. Jenta døde tre måneder senere.

14. mai – Jolies valg. I en kronikk i The New York Times skrev skuespiller og FN-ambassadør Angelina Jolie om gentesten som viste at hun hadde 87 prosent risiko for å utvikle brystkreft og 50 prosent risiko for eggstokkreft – og at hun derfor hadde valgt å operere bort begge brystene. Jolies mor døde 56 år ung av brystkreft.

16. mai – Bill is back. Bill Gates gjeninntar tronen som verdens rikeste mann med 72,7 milliarder dollar i formue etter å ha mistet posisjonen i 2008.

19. mai – Opptøyer i Sverige. Opptøyene i Stockholm brøt ut 19. mai i Husby, en bydel hvor primært innvandrere er bosatt. Flere hundre deltok og syv politibetjenter ble skadet, i tillegg til store materielle skader. Opptøyene sto på i fem netter og spredte seg blant annet til byene Örebro, Borlänge, Västerås, Linköping og Gävle.

28. mai – Kampen om Taksim-parken. Demonstrasjonene i Tyrkia startet i Istanbul med omtrent 50 miljøaktivister som motsatte seg at Taksim Gezi-parken skulle gi plass til gjenoppbygging av en tidligere revet militærkaserne, samt boliger og et mulig kjøpesenter. Protestene, som senere ble kritisert av EU, utviklet seg til opptøyer da en gruppe som okkuperte parken nektet å forflytte seg, og ble møtt av politi med tåregass og vannkanoner.

«Betingelsene for kuppet (1960) ble skapt av en konfronterende regjering som responderte på sosial misnøye med undertrykkelse og vold. Erdogan har gjenopplivet denne formen for lederskap.» Halil M. Karaveli, The Central Asia Caucasus Institute om grunnlaget for militærkupp i Tyrkia

28. mai – Flertall for Lambda – likevel. Endelig kom det en løsning. Et flertall i Oslo bystyre bestående av Høyre, Venstre, KrF og SV ble enige om å bygge Lambda som nytt Munch-museum i Bjørvika. SV gikk for i bytte mot en oppgradering av Tøyen med nytt badeland, kulturskole, barnehager, utescene og vitensenter.

10. juni – Advarte mot laks. En gruppe norske leger, professorer og internasjonale helseeksperter uttalte til VG at barn, unge og gravide ikke bør spise oppdrettslaks. Såkalte persistente organiske miljøgifter (POP-er) som laksen fôres med i oppdrettsanleggene, kan ha negativ effekt på hjerneutviklingen. Men myndighetene fastholdt at laks er sunt for alle.

11. juni – 100 år med stemmerett. 100-årsdagen for allmenn stemmerett ble feiret over hele landet. Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (og Fantorangen) var æresgjest under arrangementet i Spikersuppa i Oslo sentrum.

12. juni – Edward Snowdens lekkasjer. Sjefen for USAs National Security Agency (NSA), Keith Alexander, stilte til høring i Senatet etter at det ble kjent at NSA har drevet omfattende overvåking av privat databruk i andre land. Tidligere NSA-ansatte Edward Snowden varslet tidligere i juni om overvåkingen.

12. juni – Russland forbyr homopropaganda. Russlands parlament, Dumaen, tilsluttet seg – og president Vladimir Putin signerte loven som forbyr «propaganda for utradisjonelle seksuelle forhold». Herunder omfattes offentlige homomarkeringer, forsvar for homofiles rettigheter og uttalelser om likestilling mellom homofile og heterofile parforhold.

14. juni – Brøt 34 års taushet. Hassan Rouhani ble valgt som president i Iran. Rouhani viste tegn til å ville myke opp forholdet til USA, og i september gjennomførte han en telefonsamtale med Barack Obama – den første samtalen mellom de to landenes ledere på 34 år.

16. juni – Vikernes fengslet i Frankrike. Den norske høyreekstremisten Varg Vikernes (40) ble pågrepet i Frankrike mistenkt for å ha planlagt «en massakre». Han ble siden løslatt.

20. juni – Protestene i Brasil. Mens fotballkampen mellom Uruguay og Nigeria i prøve-VM i fotball i Brasil pågikk, kunne det høres skuddsalver utenfor stadion. Det var sammenstøt mellom politi og demonstranter. Protestene mot økte billettpriser på buss og bane, mot korrupsjon og mot den enorme pengebruken i forbindelse med Brasils vertskap for dette arrangementet samt fotball-VM 2014 og sommer-OL 2016, hadde pågått i ukevis. Mer enn to millioner deltok i protester i over 100 byer denne dagen.

1. juli – Massedemonstrasjoner mot Mursi. Demonstrasjoner brøt løs over hele Egypt med 15 millioner mennesker som krevde at landets første folkevalgte president, Mohammed Morsi, skulle gå av.

1. juli – Nytt EU-medlem. Kroatia blir EUs 28. medlemsland.

1. juli – Hizbollah på terrorlisten. Fra og med juli plasserte EU den militære fløyen av Hizbollah på sin liste over terrororganisasjoner. Hizbollahs deltagelse i krigen i Syria hadde uroet vestlige land.

2. juli – Snowden uønsket. Utlendingsdirektoratet avslo spionsiktede Edward Snowdens asylsøknad til Norge på formelt grunnlag etter lynrask behandling.

3. juli – Hæren avsatte presidenten. Etter ett år ved makten var det over for Mohammed Morsi. Hæren satte grunnloven til side og utnevnte sjefen for grunnlovsdomstolen til midlertidig president. Det var den nye sterke mannen, forsvarssjef og general Abdul Fattah al-Sisi som i en TV-tale kunngjorde militærkuppet.

4. juli – EU gikk mot norsk toll på ost. Ta den bort, var EU-parlamentets budskap. Resolusjoner mot Norge er ikke dagligdags i EU, men unionens folkevalgte stemte mot økt norsk toll på visse oste- og kjøttprodukter. Tollendringen er proteksjonistisk, slo parlamentarikerne fast.

16. juli – Barn døde av forgiftning. I India døde 27 barn og 25 måtte legges inn på sykehus etter å ha spist mat forurenset av insektmiddel.

18. juli – Frigjøringskjempen jubilerte. Nelson Mandela fylte 95 år.

20. juli – Colombia forhandler videre. Tilsammen 19 soldater ble drept i to angrep mot regjeringsstillinger i Colombia – det alvorligste tilbakeslaget i fredsforhandlingene mellom FARC-geriljaen og regjeringsrepresentanter, som ble innledet i Oslo i november 2012, og som siden har pågått på Kuba, senest med ny fremgang i november.

21. juli – Filmfolk arrestert. Fire nederlandske dokumentarfilmskapere ble arrestert i Murmansk nordvest i Russland anklaget for å ha drevet propaganda for homoseksualitet blant mindreårige.

24. juli – 79 omkom i togulykke. 79 mennesker omkom og 131 ble skadet da et høyhastighetstog sporet av nær Santiago de Compostela i Spania. Videoopptak viste at toget holdt altfor høy hastighet før en sving.

25. juli – 100 000 krigsofre. Drapstallene i borgerkrigen i Syria passerte 100 000, ifølge FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

28. juli – Valg i Mali. Mali var i unntakstilstand, men tuaregopprørerne i MNLA hadde frasagt seg kravet om uavhengighet. Dermed ble det inngått fredsavtale i juni, og presidentvalg ble avholdt 28. juli.

30. juli – Manning skyldig i spionasje. En militærdomstolen i USA kjente den amerikanske soldaten Bradley Manning ikke skyldig i å ha hjulpet USAs fiender. Han ble imidlertid kjent skyldig på 20 andre punkter, blant dem spionasje, tyveri og datakriminalitet. Han har innrømmet å ha lekket blant annet 470 000 graderte rapporter.

31. juli – Verdens beste konsertartist. Musikkmagasinet Rolling Stone kåret Bruce Springsteen til verdens beste konsertartist. Blant mange høydepunkter henviser magasinet til en konsert i Helsingfors, som varte i 4 timer og 6 minutter.

1. august – Mugabe vant – igjen. Robert Mugabe (89) fortsetter i maktposisjon i Zimbabwe etter å ha vunnet 142 av 210 plasser ved valget.

5. august – Kunstig storfeburger. Verdens første stamcellehamburger av laboratoriedyrket storfekjøtt ble fortært i London.

«En slik hamburger kunne vi i prinsippet ha laget for flere år siden her i Norge.» Professor Stig W. Omholt ved NTNU.

8. august – Den tapte generasjonen i Hellas. Ungdomsarbeidsledigheten i Hellas når 64,9 prosent, ifølge offisielle, statlige tall.

9. august – 500 poeng. Hovedindeksen på Oslo Børs passerte 500 poeng for første gang siden 18. juni 2008.

13. august – Norsk sjef på Dramaten. Den norske regissøren Eirik Stubø ble presentert som den ny lederen for Stockholms Stadsteater. Stubø har tidligere ledet Rogaland Teater og Nationaltheatret. I Sverige har han blant annet jobbet på Stockholms Stadsteater, Dramaten og Riksteatern.

14. august – Fjernet Mursi-tilhengere. Over 500 personer ble drept da egyptiske sikkerhetsstyrker stormet leirer i Kairo for å fjerne tusener av tilhengere av den avsatte president Mohammad Mursi. Aktivistene hadde holdt stand i over én måned. Flere land med USA i spissen protesterte mot voldsbruken overfor demonstrantene.

20. august – Funnet død på cella. Tjostolv Moland ble funnet død i Ndolo-fengselet i Kongos hovedstad Kinshasa. Undersøkelser foretatt av det kongolesiske politiet utelukket at noe kriminelt hadde funnet sted.

21. august – Gassangrepet i Syria. Forferdelige bilder begynte å dukke opp på TV, på fotobyråer og på sosiale medier. Flere hundre mennesker hadde blitt drept i gassangrep 6. august i Ghouta øst for Damaskus i Syria.

23. august – FN avvist. FN-inspektører som skulle granske åstedet for den rapporterte kjemiske massakren, ble stoppet av den syriske regjeringen.

26. august – Treholt-opptak offentliggjort etter 28 år. For første gang fikk pressen høre lydopptak fra Treholt-rettssaken. Arne Treholt ble i 1985 dømt til 20 års fengsel for spionasje. 13 timers lydopptak fra de tre første dagene i retten ble gjort tilgjengelig, mens enda mer materiale ble offentliggjort i løpet av september. Fortsatt holdes mesteparten av materiale tilbake «av hensyn til rikets sikkerhet.»

28. august – Gikk i protest. Kina og Russland forlot FNs sikkerhetsrådsmøte i protest etter at USA presset på for umiddelbar handling mot Syrias bruk av kjemiske våpen.

29. august – Tok farvel med Fleksnes. Rolv Wesenlund ble bisatt fra en fullsatt Frogner kirke i Oslo. Han ble 76 år. Kronprins Haakon, tidligere statsminister Jens Stoltenberg, Oslos ordfører Fabian Stang og en rekke kulturpersonligheter tok farvel sammen med Wesenlunds familie.

30. august – Den tapte generasjonen i Spania. Ungdomsarbeidsledigheten i Spania nådde 56,1 prosent og utgjorde en fjerdedel av eurosonens 3,5 millioner arbeidsløse under 25 år.

September – Kina gikk forbi. Kina passerte USA som verdens største oljeimportør.

1. september – Store miljødemonstrasjoner. Flere hundre tusen mennesker i Romanias største byer protesterte mot planlagt etablering av Europas største cyanidgruve for utvinning av gull. Prosjektet innebærer rivning av fire fjell, flytting av tre landsbyer og bygging av et enormt reservoar for cyanid.

4. september – Spiste og diskuterte Syria. «Det er alltid hyggelig å møte Barack Obama», sa Jens Stoltenberg (Ap) etter en middag med USAs president i Stockholm. Mellom munnfuller av ørret, rådyr og pasjonsfruktmousse argumenterte Stoltenberg for at en løsning på Syria-krisen må gå gjennom FN.

15. september – Slutt på atomkraft. Japan stengte av sitt siste atomkraftverk.

19. september – Syriske flyktninger til Norge. Den rødgrønne regjeringen ville gi 1000 kvoteflyktninger fra Syria, hvorav halvparten barn, opphold i Norge. Den nye, blåblå regjeringen halverte siden antallet i sitt reviderte statsbudsjett til 500.

19. september – Nye verdier fra paven. Den nye paven, kardinal Jorge Mario Bergoglio fra Argentina, som har tatt navnet pave Frans, markerer stadig tydeligere at han står for endel andre verdier enn sine forgjengere. I et intervju i kirkens egen avis, sa han at den katolske kirken ikke bør la forbudene mot prevensjon, abort og homoekteskap dominere, og at kirken er et hjem for alle, ikke bare en liten sekt fokusert på dogme og moralsk hudfletting av andre. Talen tolkes som en anerkjennelse av at homofile har en plass i den katolske kirken. Tidligere har paven kalt Europas flyktningepolitikk en skam.

21. september – 71 drept i terror på kjøpesenter. Kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya ble angrepet av terrorister, og det gikk tre dager før sikkerhetsmyndighetene fikk kontroll over kjøpesenteret. Den somaliske terrorgruppen Al-Shabaab påtok seg ansvaret. 71 personer ble drept.

24. september – 120 000 krigsofre. «120 000 mennesker er nå blitt drept i borgerkrigen i Syria», sa Frankrikes president François Hollande i en tale i FNs generalforsamling.

30. september – Regjeringsgrunnlaget avklart. Høyre, FrP, KrF og Venstre signerte en samarbeidsavtale i Stortingets vandrehall etter å ha sittet 14 dager i sonderingssamtaler. Høyre og FrP dannet en blåblå regjering, mens KrF og Venstre ble støttepartier i Stortinget.

1. oktober – Deeyah vant Emmy. Norsk-pakistanske Deeyah (36) vant en prestisjetung Emmy-pris for dokumentarfilmen «Banaz–A Love Story». Filmen handler om 17 år gamle Banaz som ble tvangsgiftet med en ti år eldre mann som var voldelig. Hun forlot ham, og ble deretter drept, bare 21 år gammel. Faren og flere familiemedlemmer ble senere dømt for drapet.

3. oktober – 359 flyktninger druknet. 359 båtflyktninger omkom utenfor den italienske øya Lampedusa.

10. oktober – Malala fikk EUs ytringsfrihetspris. Malala Yousafzai ble tildelt Sakharov-prisen av EU. Den årlige ytringsfrihetsprisen går for å være Europas viktigste menneskerettighetspremie og 50 000 euro inngår i prisen.

11. oktober – 34 flyktninger druknet. Minst 34 afrikanske båtflyktninger omkom utenfor Lampedusa. 221 mennesker ble reddet da båten kantret.

«Kom og hjelp oss med å telle likene.» Enrico Letta, Lampedusas borgermester med oppfordring til Italias statsminister.

15. oktober – Polonium påvist på Arafat. Åtte forskere ved Strålehygienisk institutt i Lausanne i Sveits bekreftet at det er påvist spor av det radioaktive grunnstoffet polonium på avdøde Yasir Arafats klær. Funnene styrker muligheten for at palestinernes president ble forgiftet.

27. oktober – Walked on the wild side. Innovatør, stilskaper og rockpionér, Lewis Allan «Lou» Reed (71) døde.

6. november – Flere selvmordsbomber i Syria. En syrisk selvmordsopprører detonerte en bilbombe utenfor et militært etterretningskontor i Sweida, sør i Syria. Åtte etterretningsoffiserer omkom. Selvmordsangrep har økt kraftig i landet, og siden desember 2011 er det registrert minst 90, hvorav 26 siste halvår. Mange av dem retter seg mot militære mål.

8. november – Tidenes verste tyfon. Opprydningsarbeidet etter tyfonen på Filippinene pågikk hele november. Mer enn 5000 mennesker omkom. Tyfonen «Haiyan» kan være den kraftigste som noensinne har nådd land, ifølge amerikanske eksperter.

19. november – Syria-krigen. For annen gang siden i sommer tok borgerkrigen i Syria en avstikker inn i nabolandet Libanon. To eksplosjoner like ved Irans ambassade i Beirut, der 23 personer omkom og 147 ble såret, kan ha vært hevn for Irans støtte til Assads regime i Syria.

22. november – Norsk verdensmester i sjakk. Magnus Carlsen (22) fra Lommedalen i Oslo, den høyest rankede sjakkspilleren i historien, slo tidligere mester Viswanathan Anand fra India under VM i Chennai.

30. november – Kaoset i Ukraina. Det oppsto massive protester da Ukrainas president Viktor Janukovitsj brått kansellerte undertegningen av samarbeidsavtaler med EU, angivelig etter press fra Russlands president, som heller vil at landet melder seg inn i tollunionen med Russland og diktaturene Hviterussland og Kasakhstan. På det meste skal mer enn en halv million mennesker ha deltatt i protestene, som fortsatte på Uavhengighetsplassen i sentrum av Kiev hele desember.

5. desember – Nelson Mandela døde. Frihetskjempen som satt 27 år i fengsel, var president, avviklet apartheidsystemet og forsonet svarte og hvite i Sør-Afrika, døde i Johannesburg 95 år gammel. Det ble arrangert en gedigen minnemarkering på FNB Stadion i Soweto, Mandela lå tre dager på lit de parade i regjeringsbygget i Pretoria og han ble begravet 15. desember på familiens gravsted i den lille landsbyen Qunu.

Kilder: Aftenposten, BBC, CNN, Computerworld, Dagbladet, FN, The Guardian, historyorb.com, Harper's Mag., huffingtonpost.com, The Independent, Klassekampen, NASA, NRK, Rolling Stone, VG, Wikipedia, worldtime.com