Øyeblikk

TYSKLAND – Klar for ny sykkelsesong.
Pet Horstmann, sjef for sykkelbutikken Fahrradhof i Altlandsberg to mil øst for Berlin i Tyskland kikker ut av et vindu i tredje etasje i huset sitt som er dekorert med 210 gamle sykler. På innsiden har han en butikk som tilbyr mer enn 1000 nye sykler. En rapport fra den europeiske sykkelføderasjonen (ECF) viser at dersom sykkelandelen i EU kom opp på dansk nivå (17 prosent), ville det bidra med opptil 26 prosent av reduksjonsmålene for utslipp av klimagasser i transportsektoren innen 2050. I Norge er sykkelandelen bare 4,3 prosent.
Foto: PATRICK PLEUL, AFP/NTB SCANPIX
UKRAINA – 262–0.
Representanter i den ukrainske nasjonalforsamlingen poserer for fotografen, ikledd T-skjorter med teksten «Stopp Putin» under en parlamentssesjon i Kiev 13. mars. Samme dag vedtok de 262 representantene i Verkhovna Rada-parlamentet enstemmig å etablere en ny nasjonalgarde bestående av 60 000 frivillige, som svar på Russlands ekspansjonstrussel. Da folkeavstemningen på Krim om tilslutning til Russland pågikk et par dager senere, var halvøya okkupert av tusenvis av russiske soldater. Overalt patruljerte borgervernet som separatistregjeringen har oppnevnt.
Foto: YURY KIRNICHNY, AFP/NTB SCANPIX
KENYA – Siste rest av vann.
En Turkana-kvinne øser vann fra et inntørket elveleie i Nasder, nord for Lodwar i Turkana-regionen i Kenya 13. mars. Det første styrtregnet etter en tørkeperiode på 12 måneder kom som en lettelse for lokalsamfunn og deres buskap, som er på randen av en ny humanitær krise. Mer enn én million mennesker er avhengig av hjelp utenfra. Paradoksalt så er området i besittelse av et enormt grunnvannsreservoar som kan forsyne hele landet med vann i 70 år.
Foto: MARCO LONGARI, AFP/ NTB SCANPIX
VENEZUELA – Aktivist arrestert.
En aktivist blir kjørt bort av Venezuelas motorsykkelpoliti 14. mars. Da var det én måned siden protestene i hovedstaden Caracas startet, først som mindre demonstrasjoner mot varemangel og inflasjon på 56 prosent, siden utviklet det seg til voldelige sammenstøt med politi, mot-aktivister og para-militære grupper som støtter regjeringen. Resultat: Flere titalls drepte. Aktivistene har trosset oppfordringer fra både opposisjonsledere og fra president Nicolás Maduro om å avblåse aksjonene. Det har vært lignende protester i flere av landets største byer.
Foto: LEO RAMIREZ,AFP/NTB SCANPIX

Sider