• Ikke på talefot Brasils fotballpresident José Maria Marin har ennå ikke tatt avstand fra straffemetodene fra diktatortiden. President Dilma Rousseff ble da torturert på det groveste i 22 dager i strekk. Foto: NTB SCANPIX

Isfronten.

Isfronten.

«All in one rhythm» er FIFAs slagord for VM i Brasil. Men mesterskapets to fremste lederskikkelser har aldri funnet tonen. Brasils president Dilma Rousseff (66) og landets fotballpresident José Maria Marin (82) snakker ikke sammen.

Fra utgave: 6 / juni 2014

José Maria Marin (82).

Brasils fotballpresident siden mars 2012 og leder for arrangementskomiteen for fotball-VM.

Ble én av fem visepresidenter i det brasilianske fotballforbundet CBF under den korrupsjonsdømte presidenten Ricardo Teixeira tidlig på 2000-tallet.

Politisk aktiv fra 1960-tallet til 1990-tallet, tidligere politiker og guvernør i São Paulo.

Fotballspiller i São Paulo 1950–1952.

Fikk mye kritikk i brasilianske medier da han som visepresident i CBF januar 2012 stjal en gullmedalje fra et delstatsmesterskap for juniorer. 

Dype spor. De har begge arvet ansvaret for gjennomføringen av fotball-VM fra sine forgjengere. Frontene fra det 21 år lange militærdiktaturet setter imidlertid en effektiv stopper for utveksling av høflighetsfraser og informasjonsdeling. Sårene, retorikken og følelsene preger fortsatt dagens Brasil.

Journalist Henrik Brandão Jönsson er bosatt i Rio de Janeiro og skriver for blant annet Dagens Nyheter og Sydsvenskan. Jönsson er blant de nordiske journalister som kjenner best til Brasil.

«En av dem som har lidd mest i perioden etter at José Maria Marin ble valgt som ny fotballpresident i 2012, er president Dilma Rousseff», sier han.

Dilma torturert mens Marin roste torturistene. Noen måneder før Brasil vant fotball-VM i 1970 ble en 22 år gammel kvinne med kodenavn Estela fengslet. Studenten var mistenkt av de militære som en av hjernene bak et større millionkupp i regi av den urbane geriljagrupperingen VAR-Palmares. Grupperingen finansierte sin væpnede motstand mot regimet gjennom ran, kidnappinger og pengeutpressinger.

Estela, alias Dilma Rousseff, ble ført til regimets beryktede torturkamre der hun ble torturert på det groveste i 22 dager i strekk. Der fikk hun elektroder festet til ører, tunge og føtter, samt brystvorter og i underlivet. Hun måtte på sykehus med alvorlige blødninger og en utslått tann. Enkelte venstreorienterte som ble torturert, deriblant Dilmas daværende mann, har senere fortalt at et velstående publikum gjerne betalte donasjoner til de militære for å være til stede under krenkelsene.Verdensmesterskapets to fremste nasjonale frontfigurer har kjempet på hver sin side av brasiliansk politikk i mer enn 50 år.

Estela, alias Dilma Rousseff, ble ført til regimets beryktede torturkamre der hun ble torturert på det groveste i 22 dager i strekk. Der fikk hun elektroder festet til ører, tunge og føtter, samt brystvorter og i underlivet.

Dilma Rousseff (66).

Brasils første kvinnelige president.

Tatt i ed 1. januar 2011.

Representerer Partido dos Trabalhadores (Arbeidernes parti).

Utdannet økonom.

Var landets gruve- og energiminister fra 2003 til 2005, før hun ble stabssjef for sin forgjenger Lula frem til våren 2010.

Tidligere delstatsminister for energi og kommunikasjon i delstaten Rio Grande do Sul.

Født i Belo Horizonte.

Dagens fotballpresident José Maria Marin hører til den delen av det brasilianske samfunnet som mener deler av venstresiden drev med terrorisme på 1960- og 1970-tallet. 82-åringen har aldri sett grunn til å ta avstand fra straffemetoder som ble benyttet. Han mener de opposisjonelle terroriserte det brasilianske samfunnet med frykt og vold. I oktober 1975 entret politikeren Marin taler-stolen i São Paulo-kongressen og var meget aggressiv mot statseide TV Cultura og deres nyhetsredaktør Vladimir Herzog. Marin beskyldte Herzog for å skape uro med sine angivelige venstrevridde nyheter, og forlangte at kanalen måtte stoppes. To uker etter talen var Herzog død.

«Selvmord», hevdet politiet.

«Drap», har Herzog-familiens titusentalls støttespillere hevdet i snart 40 år.

Sistnevnte gruppe hevder Marin er uskikket til å lede brasiliansk fotball. Det påpekes fortsatt at Marin kort tid etter Herzogs død brukte taletid på å hylle en sentral skikkelse i São Paulos hemmelige politi for å gjøre en solid jobb mot de opposisjonelle.

Kritikken mot det brasilianske fotballforbundet. Ved inngangen til 2012 var det kaos i det mektige brasilianske fotballforbundet (CBF). Presidenten gjennom 23 år, 66-åringen Ricardo Teixeira, gikk av etter en korrupsjonsskandale som involverte underslag i størrelsesorden 250 millioner kroner. Den tidligere fotballspilleren og nåværende politikeren Romário la ut twittermeldingen «En kreft innen fotballen er utryddet».

Juntaårene i Sør-Amerika.

Estimat antall drepte.

Argentina: Ca 30 000 (1976–1982).

Paraguay: Ca 4000 (1954–1989).

Chile: Ca 3200 (1973–1990).

Brasil: Cirka 475 (1964–1985).

Uruguay: Ca 180 (1973–1985).

Da det noen måneder senere ble kjent at landets 27 fotballsjefer valgte den 15 år eldre visepresidenten José Maria Marin som Teix-eiras etterfølger, tvitret Romário følgende oppfølger: «Nå må vi utrydde aids innen fotballen også.»

Marin valgte tidlig en strategi der han roste sin forgjenger. På spørsmål om hva som var hans mål, svarte han: «Å fortsette Teix-eiras fantastiske arbeid. Hans administrasjon er et forbilde.»

Status quo-linjen overrasker ikke den fotballinteresserte Henrik Brandão Jönsson, som har skrevet fotballboken «Gräset är alltid grönare i Brasilien».

«Marin anses av kollegene i CBF for å være en lydig og snill mann som forvalter kommersielle og økonomiske interesser bra», sier Jönsson.

Juca Kfouri (64) skriver for Brasils største avis Folha de São Paulo og har vært landets mest innflytelsesrike sportsjournalist de siste tiårene. Han har tidligere uttalt at Brasil hele tiden er i endring, men at det siste som vil endre seg, er strukturen innen brasiliansk fotball.

«Fotballen er reaksjonær. Den er gjennomkorrupt», har Kfouri uttalt til forfatter Alex Bellos. Den kritiske sportsjournalisten mener deler av forbundet har en særegen form for brasiliansk kultur «der det er ok å stjele dersom du får ting gjort».

Henrik Brandão Jönsson deler langt på vei Kfouris syn på fotballens manglende vilje til endring.

«Jeg har bodd i Rio de Janeiro i 12 år og sett en enorm utvikling i samfunnet. Men fotballforbundet er en lukket klubb for gamle menn som vil ha makt. De har etablert et slags fotballdiktatur», sier Jönsson. 

Han viser til hvordan enkelte journalister er blitt nektet akkrediteringer til store kamper, og hvordan landets største tv-kanal Rede Globo bevisst unngår å dekke kritiske sider ved brasiliansk fotball av hensyn til store kommersielle avtaler med CBF.

Penger og politikk. 82-årige José Maria Marin er blant dem som ikke unnviker forventningspresset fotballtoppene føler på kroppen.

«Folket i Brasil forventer virkelig å vinne dette mesterskapet. Så vi er fortsatt i skjærsilden. Vi kommer enten til helvete eller himmelen, jeg tror det blir himmelen», sa Marin tidligere i år. Selv har han tenkt å trekke seg tilbake fra alle fotballverv umiddelbart etter VM, uavhengig av resultatene.

President Dilma Rousseff er også under press på grunn av de enorme pengesummene brukt på mesterskapet. Et vellykket VM er viktig for valgkampen frem til presidentvalget 5. oktober. De siste månedene har hun hatt nedgang på meningsmålingene.

President Dilma Rousseff er også under press på grunn av de enorme pengesummene brukt på mesterskapet. Et vellykket VM er viktig for valgkampen frem til presidentvalget 5. oktober. De siste månedene har hun hatt nedgang på meningsmålingene.

«Hadde fotballsupporteren Lula fortsatt vært president, hadde vi sett ham overalt nå. Han hadde hatt verdenspressen i sin hule hånd under hele VM», sier Jönsson før han sier at Dilma egentlig ikke er spesielt fotballinteressert og følgelig ikke har samme spillerom som Lula – i et land der fotball og politikk henger tett sammen.

«Fotball-VM blir avgjørende for Dilma. Jeg er sikker på at hun får fortsette om Brasil skulle vinne finalen», avslutter Jönsson bombastisk.

 

Kilder: «Gräset är alltid grönare i Brasilien» av Henrik Brandão Jönsson, «Brasiliansk Fotball. 1894-2014. 120 år med driblinger» av Marius Lien. «Futebol: the Brazilian Way of Life» av Alex Bellos.