Hva nå, lille land?

President Masoud Barzani i den selvstyrte kurdiske regionen i Irak har nylig utfordret store deler av det internasjonale samfunnet ved å holde folkeavstemning om selvstendighet. Hva betyr dette for stabiliteten i Midtøsten? spør artikkelforfatteren.

Livet under IS.

Rundt 1,3 millioner mennesker bor fremdeles i Mosul – den største byen Den islamske stat (IS) har kontroll over.

Lammet av krigen.

Fiskere og bønder i Gaza arbeider med livet som innsats og må regne med å bli beskutt – også når det er våpenhvile.

Syria selfies.

Mange vestlige fundamentalister som drar til Syria for å krige, deltar i en jihad-turisme der det å posere i sosiale medier er en del av «opplevelsen».

Kollaps eller desentralisering?

En desentralisering ville trolig vært den beste løsningen for Syria. Vi vil trolig se mer levedyktige og stabile arabiske land hvis det innføres mer desentraliserte statssystemer. Men for at de skal få legitimitet og stabilitet, må disse systemene bli definert av borgernes vilje snarere enn av utenlandske hærer eller flyktende lokale krigsherrer, slik det har vært vanlig gjennom det siste århundret.

Vakreste pukkel vinner.

På en asfaltert gatestump i ørkenen utenfor Madinat Zayed i De forente arabiske emirater bytter kameler eiere for flere millioner. Men når araberverdenens mektigste forretningsmenn deltar med sine dyr i den årlige skjønnhetskonkurransen, er det mye mer enn bare prispenger som står på spill.

Pages