Utgave 3 / mars 2013

En ny utgave av Aftenposten Innsikt er ute. Månedens hovedtema er USAs innvandringspolitikk. Ellers kan du lese om: 

Storbritannia er splittet i EU-spørsmålet, og britene og euroen splitter EU. Samtidig er den britiske velferdsstaten på retrett.

Dronedebatten er omsider kommet opp på dagsordenen i USA, etter at omkring 3500 mennesker er drept i rundt 420 amerikanske droneangrep.

Hvordan er det gått med Zimbabwe ti år etter jordreformene, hvor jorden ble konfiskert fra hvite jordeiere?

Andre interessante saker er flueforskning, epilepsiens historie, te – verdens hotteste drikk, familien som dokumentarfilmsjanger og forfatteres skriveprosesser.

Les om dette og mye mer i marsutgaven av Aftenposten Innsikt! 

En mulig drøm.

Det er kanskje bare i USA man kan finne på å døpe en offentlig riksvei for Follow That Dream Parkway. Mulighetenes land, med tilnærmet opphavsrett på uttrykket, har noen av verdens mest vidtrekkende personlige rettigheter ned-festet i sin grunnlov.

Like fullt oppholder anslagsvis 11 millioner mennesker seg illegalt i USA, mange under uverdige forhold og i vedvarende frykt for å bli deportert til hjemlandet – for de fleste betyr det Mexico, eller andre fattige land i sør.

Imens vokser den lovlige andelen av latinamerikanere i USA til en stadig mer betydningsfull velger- og pressgruppe. 71 prosent av dem foretrakk Obama ved siste valg. Hverken han eller noen annen amerikansk politiker med ambisjoner kan overse 'the latino vote'.

Mitt Romney gikk i baret i valgkampen da han trakk frem Arizonas omstridte immigrasjonslovgivning som en modell for hele landet. Republikanernes strateg Ana Navarro gikk så langt som å si at dersom partiet ikke fikk større innpass hos latinamerikanske velgere, vil det være ute av Det hvite hus for godt.

Demokratene har lenge villet gi permanent oppholdstillatelse på spesielle vilkår til unge under 16 år som har kommet ulovlig til USA, og har prøvd å vitalisere lovforslaget med det ironiske navnet DREAM Act (Development, Relief, and Education for Alien Minors).

Lovforslaget er blitt blokkert flere ganger av Det republikanske partiet, som mener det vil oppmuntre og belønne illegal innvandring.

Obama har regnet på mer enn betydningen av støtten fra de latinamerikanske velgere. Med Kongressens egne tall-knusere i ryggen, hevdes det at en variant av lovforslaget ville redusert budsjettunderskuddet og økt statens inntekter betydelig – og skapt flere arbeidsplasser. For USA trenger både fagfolkene og den billige arbeidskraften blant de illegale innvandrerne.

Derfor vurderer Obama nå et nytt, omfattende lovforslag, som ifølge flere eksperter vil kunne gi en vei til statsborgerskap for flere millioner lovløse. Og kanskje må republikanerne også snu, om de har tenkt å gjenerobre Det hvite hus ved hjelp av latinamerikanske velgere.

Til tross for at den ulovlige grensepasseringen fra Mexico er sterkt redusert, er det sterke krefter som motsetter seg Obamas oppmykning av immigrasjonslovgivningen. Illegale innvandrere fra sør har reddet økonomien i mange amerikanske småbyer, men på bekostning av mange eldre arbeidere som må se seg utkonkurrert av unge, flittige hender som arbeider dobbelt så raskt til halve lønnen.

De høyreekstreme gruppene skiller ikke på narkosmuglere og økonomiske flyktninger. Med skarpladde våpen jakter de alt som rører seg i den karrige villmarken sør i Arizona, der den beryktede sheriff Joe Arpaio er en av dem som vokter grensen mot sør med hard hånd.

Kanskje burde skiltet med Follow That Dream Parkway flyttes fra Florida til Arizionas ørken, der budskapet kunne fått større verdi enn hyllesten av en gammel Elvis-film – og et mer reelt innhold for dem som har begynt å drømme om et nytt liv med en mer liberal immigrasjonslovgivning.

Men det amerikanske nåløyet for oppfyllelse av drømmer ser ut til å være svært mye trangere i dag enn for 50 år siden.

Tine Skarland, redaktør