De jakter USAs illegale innvandrere.

Hvert år dør hundrevis av meksikanske flyktninger i ørkenen utenfor Phoenix, Arizona. I smuglerkorridoren mellom USA og Mexico møtes karteller, grensevakter, høyreekstremister – og en sheriff besatt av jakten på ulovlige innvandrere. Samtidig...

Dronedilemmaet.

USA vurderer å engasjere seg i kampen mot militante islamister i Mali. Droneangrep er effektive, men svært kontroversielle. Muligens gjør de mer skade enn nytte i det lange løp.

Revansj i reservatet.

I reservatet Pine Ridge henger flaggene opp ned. Her er «The Star Spangled Banner» fremdeles symbolet på de hvite erobrernes overgrep. Etter nesten 200 år med urettferdighet har indianerstammer fått nok og vil kreve landet sitt tilbake. Problemet...

Dugnadssupermakten(e).

Amerikanerne skryter ofte av de i stedet for høye skatter har flest frivillige pr. innbygger i hele verden. Men ingen land har så høy andel frivillige sjeler som velferdsstatene i Norge og Skandinavia.

Går mot høyre.

Dagsorden i Det republikanske partiet blir i dag definert av Tea Party-bevegelsen. Den styrer også store deler av den offentlige debatten i USA.

Dum og dummere.

Liberale politikkeksperter tror de kan påvirke «lavinformasjonsvelgere» ved å bombardere dem med fakta. Ikke bare misforstår de et sentralt demografisk aspekt ved 2012-presidentvalget, men de gjør også partiet en bjørnetjeneste.

Det norske Amerika.

Mens Norge i år rundet fem millioner innbyggere, har også antallet «nordmenn» i USA vokst kraftig de siste tiårene. Norskamerikanerne har holdt fast i glansbildet av 1800-tallets Norge med lefser og bunad, som har bidratt til å gjøre det stadig...

Illegal i USA.

I USA går illegale immigranter på universitetet, starter virksomheter og betaler skatt, men de kan ikke kjøre bil. Systemet er fullt av hull.

Dødsstraff på fallemmen?

Troy Davis ble henrettet i september til ropene «Not in our name». Men bak dramatikken i Georgia ligger et amerikansk paradigmeskifte med langt færre henrettelser og stater i kø for å oppheve dødsstraffen.

Fedmen kveler USA.

Dagens nyfødte amerikanere risikerer å få en kortere gjennomsnittlig levealder enn foreldregenerasjonen. Grunnen er enkel. De spiser for mye usunn mat, og de beveger seg ikke. Men gidder de å gjøre noe med det?

En uvelkommen kulturarv.

USAs mistro til arabere og muslimer er stor, men landet står i gjeld til arabisk og islamsk kultur mer enn de fleste amerikanere aner.

Oppstandelsen.

Kreftene som skulle ta knekken på Gud: demokrati og markedsliberalisme, vitenskap og sunn fornuft, har snarere ført Ham tilbake i hovedrollen – globalt. Med alle Guds ansikter samlet under ett tak, tar USA nok en gang andre valg enn Europa. Med...

USAs mangelfulle valg.

Da Barack Obama ble innsatt som president i sin andre periode 21. januar, var det etter tidenes dyreste presidentvalg. Likevel fikk velgerne svært mangelfull informasjon om kandidatenes syn på flere viktige saker.

Hva Mitt Romney burde si.

Her er noen av de tingene Mitt Romney ikke snakket om i sin viktige tale til republikanernes landsmøte – og som han høyst sannsynlig ikke kommer til å snakke om i særlig grad valgkampen – men som han burde snakke om, fordi de kunne ha bidratt til å...

«We are the 99%»

Drømmen om et rettferdig samfunn har holdt motet oppe hos aktivistene i Zuccotti Park ved Wall Street. Med slagord som «Tax the rich» og «Debt is slavery», er de nærmeste nabo til hektisk aktivitet på NASDAQ-børsen, Goldman Sachs og andre store...