Jakten på Djengis Khan.

I århundrer har historikere og skattejegere lett etter gravstedet til verdens mest berømte erobrer. Nye oppdagelser gir solid belegg for at det er funnet.

Hvordan redde Taj Mahal.

Taj Mahal er offer for befolkningseksplosjon og manglende miljøreguleringer. Gravmonumentet forfaller på grunn av luftforurensning og lavere vannstand i den skitne Yamuna-elven som renner forbi.

En burmesisk medierevolusjon.

Når Myanmar – tidligere Burma – nå skal skrive sine nye medielover, sitter opposisjonelle eksil-medier og informasjons­departementets sensur- myndigheter sammen og diskuterer ytringsfrihet og allmennkringkasting. En historisk omveltning av mediene...

Kronprinsens klassereise.

59 år gamle Xi Jinping står for tur til å bli partileder takket være sin evne til å holde seg på god fot med alle – samt støtte fra militæret og faren. Dette kan imidlertid være en ulempe for et Kina som har et stort behov for vanskelige reformer.

Bali etter bombene.

De gikk inn i seg selv, balineserne, i årene etter at terrorbombene blåste bort så mange liv og så mange fremtidshåp. Nå, ti år etter, er det meste bygget opp igjen, men ikke uten grader av ironisk vulgaritet.

Det indiske kunnskapsløftet.

Indiske myndigheter har innsett potensialet i sin store unge befolkning, og gitt indiske barn rett til gratis utdanning. To år etter at reformen trådde i kraft er den både bejublet og utskjelt. Globalt kan den avgjøre om man også for nasjonen...

Vanskelig vannfordeling i Sentral-Asia.

Byggingen av verdens høyeste kunstige demning kan gjøre Tadsjikistan selvforsynt med energi. Dette har hisset opp nabostaten Usbekistan, som frykter for sin posisjon som ledende energileverandør i regionen.

Kulturrevolusjonens offer.

Én mishandlet sin egen far, én ble forvist til en grotte, én mistet sin familie og vil starte krig. De er Kinas ledere. 46 år etter starten på Kulturrevolusjonen fortsetter Kinas neddyssede traumer å prege supermakten og dens lukkede politikk.

Kinas flytende arbeiderklasse.

Det blir kalt verdens største folkevandring, de over 250 millionene som har forlatt den kinesiske landsbygda og søkt arbeid i byene. Men «bondearbeiderne» lider stadig under sosiale fordommer og institusjonell diskriminering. Det er bakgrunnen for...

Kinas migranter inntar litteraturen.

Med den store migrasjonsbølgen til storbyene på 2000-tallet, er mange kinesere blitt drevet inn i en omfattende forfalskningsvirksomhet. Forfatteren Xu Zechen gir et innblikk i deres verden.

Landet uten barn.

Verden har rundet 7 milliarder mennesker, men i noen land går antall innbyggere ned. Sør-Korea har med 1,15 barn i snitt pr. kvinne den laveste fertilitetsraten i OECD – og det kan bli et stort problem om få år.

Kulturrevolusjonens spøkelse.

Mens Kinas politiske ledelse advarer mot en ny Kulturrevolusjon, hevder en av landets fremste forfattere at den revolusjonære epoken aldri helt tok slutt: Det er den samme fanatismen og volden som er motoren også bak Kinas økonomiske mirakel,...

Mytene om Japan.

I sitt såkalte manifest hyller 22. juli-terroristen Anders Behring Breivik det japanske samfunnet som et nasjonalistisk og monokulturelt samfunn. Men terroristens bilde stemmer ikke overens med virkeligheten: Utfordringene står i kø i «Solens rike...

Eurasias nye hjerte.

På rekordtid har Kasakhstan, og Sentral-Asia, fått en ny, spektakulær hovedstad. Almaty (Alma-Ata) er historie. Nå er det Astana som gjelder.

Økonomien som stoppet.

Tidlig på 1990-tallet stoppet den japanske økonomien. Siden er den ikke kommet skikkelig i gang igjen. Så kom finanskrisen, og 11. mars 20111 rammet jordskjelvet.

Et jordskjelv kommer sjelden alene.

Japans beliggenhet gjør landet spesielt utsatt for jordskjelv. Skjelvet 11. mars 2011 er det tredje langs «ildringen» som omgir Stillehavet. Kan California bli neste?

Kinas personlige problem.

Individets nye frihet i Kina betales med risiko og usikkerhet. 190 millioner kinesere har psykiske problemer, ifølge landets helsedepartement.

De siviliserte kineserne.

Siviliseringen av Vesten tok flere hundre år. I Kina er omfattende kampanjer blitt satt i verk for få folk til å slutte å spise hund, gå i pysjamas på gaten, spytte og slurpe, og det på bare noen få år.

Nye broer over stengt grense.

Et ambisiøst forsøk på tilnærming mellom Tyrkia og Armenia snublet i tragisk historie og intrikat geografi. Men etter fiaskoen har grasrotdiplomatiet blomstret opp.