• Mektige Presidentfruen Svetlana Medvedeva, pressetalskvinne Natalja Timakova og taleskriver Dzjakhan Pollyjeva har mye makt i russisk politikk. Foto: AFP og REUTERS/SCANPIX

Presidentens sterke kvinner.

Presidentens sterke kvinner.

Den nærmeste kretsen rundt Russlands president Dmitrij Medvedev er dominert av fremgangsrike, sterke kvinner. Spørsmålet er om de overskygger presidenten.

Fra utgave: 1 / januar 2009

Moskva. Aldri før har det vært så mange kvinner i sentrale posisjoner. Men det er ikke bare i Kreml de russiske kvinnene stormer frem. «Revolusjon» var ordet som ble brukt da Russlands president Dmitrij Medvedev kunngjorde sin presidentstab, da han tok over som president i fjor. De fleste navnene var kjente fra Vladimir Putins presidentadministrasjon, men flere av kvinnene som jobbet i Kreml gjorde betydelige karrièrehopp da Medvedev overtok etter Putin.

Presidentfruestrategen. «Det er oppsiktsvekkende at presidenten ikke er redd for å utnevne kvinner til høye stillinger», skrev avisen Vremja. Likestilling kan bli oppfattet som et skjellsord i Russland, hvor kjønnsrollemønsteret fremdeles ligger fast, og mannen er sjef. Derfor har det kommet som en overraskelse på mange at kvinner nå har noen av de mest fremtredende stillingene i presidentadministrasjonen i Kreml. Men Medvedevs nærmeste støttespiller er ingen ansatt, men hans hustru, Svetlana Medvedeva.

Blond, stilsikker og med et nettverk av kjendisvenner, fremstår hun som en meget ressurssterk kvinne med teft for å tenke strategisk. Mange mener hun står bak ektemannens karrière, og det skal blant annet ha vært hennes nettverksbygging som skaffet ham den første jobben utenfor akademia i St. Petersburg på 90-tallet.

Tåler ikke skygge. Flere stiller nå spørsmål om kvinnene rundt Medvedev rett og slett er for sterke, om de overskygger presidenten som kun rager rundt 165 cm over bakken. Da mannen stilte til valg som president, måtte fru Medvedev legge om stilen. Kjendislivet og vennene ble tonet ned, og hennes engasjement for den russisk-ortodokse kirken og veldedige arbeid ble skjøvet frem i de statskontrollerte mediene.

Dmitrij Medvedev har ikke lagt skjul på at han har en sterk støttespiller i sin kone, men i et valgkampintervju gjorde han det klart at det var han som bestemte i familien. «Jeg forklarte henne at det ville være best for familien om hun ble hjemme for å oppdra vår sønn», fortalte Medvedev om da hans kone hadde spurt om å få vende tilbake til arbeidslivet.

«Det er det eneste logiske for en mann som vil ha en sterk støttespiller i ryggen», sa Medvedev.

Arbeidsjern. Bak mediestrategien som skulle få frem at Medvedevs var familiens overhode og sjef, står en annen kvinne, Natalja Timakova. Bare 33 år gammel har den tidligere journalisten Timakova klatret helt til topps i Kreml som presidentens talskvinne. Hun begynte å jobbe i presidentadministrasjonen under daværende president Vladimir Putin i 2000, etter først å ha vært en av forfatterne bak en bok med intervjuer med nettopp Putin. Frem til mai i fjor, var hun leder for presse- og informasjonsavdelingen i Kreml, men hennes forfremmelse til talskvinne har skapt historie.

Det er den første gangen en kvinne har hatt den jobben, og som presidentens pressetalskvinne er Timakova den mest synlige av kvinnene rundt Medvedev. Men hun er slett ingen ensom svale i Kremls korridorer. En av veteranene i presidentadministrasjonen er Dzjakhan Pollyjeva, presidentens taleskriver. Eller som hun sier selv: «Det er presidenten som er forfatteren, jeg bare hjelper til med de analytiske aspektene». Pollyjeva er i dag regnet som en av de viktigste personene i kretsen rundt presidenten, og blir omtalt som et arbeidsjern uten sidestykke, som man helst ikke vil møte i en diskusjon, ifølge magasinet Sobesjednik.

Heller kvinner. Pollyjeva begynte som taleskriver for president Jeltsin, og fortsatte under Putin. Tidligere var hun kjent for å være en av dem som holdt til bak scenen, men det siste året har hun begynt å bruke sine formuleringsevner i mer artistisk retning, og inntatt rampelyset som sanger og tekstforfatter.

Blant de andre fremtredende kvinnene i kretsen rundt president Medvedev, er sjef for protokoll, Marina Jentaltseva, og sjef for juridisk avdeling, Larisa Brytsjeva. Begge jobbet også under Putin, og er kvinner Medvedev kjenner godt fra sine år som visestatsminister. De omtales som uhyre profesjonelle og dyktige, og med strenge krav både til seg selv og sine medarbeidere. Men det er ikke bare i Kreml russiske kvinner er på full fart oppover. Kvinnene i maktens sentrum viser vei for strømmen av velutdannede kvinner som hvert år kommer ut fra Russlands universiteter.

Karakteristikkene som blir brukt om de fremtredende kvinnene i Kreml, er trekk som mange i næringslivet vil nikke gjenkjennende til. Mange utenlandske selskaper i Russland foretrekker i dag å ansette kvinner fremfor menn, da de blir ansett som mer pålitelige og seriøse enn sine mannlige medborgere.

Denne artikkelen sto første gang på trykk i Aftenposten 16. november 2008.