• Tegning: ARES/CAGLECARTOONS.COM

De 7 raskest voksende byene i verden.

De 7 raskest voksende byene i verden.

Hint: De ligger ikke der du tror.

Fra utgave: 2 / februar 2012

Verden gjennomgår for tiden en masseurbanisering – fra 2008, og for første gang i historien, bor majoriteten av verdens befolkning nå i byer. Og dét er bare begynnelsen.
Ifølge FNs befolkningsfond vil den byboende befolkningen svelle ut til nesten fem milliarder innen 2030. Tidligere var byene i verdens A-klasse, som New York, London og Shanghai, hovedmagneter for unge mennesker på jakt etter lykken, men nå er det en ny og overraskende samling av boomende byer fra Midtøsten til Mali, som opplever at innbyggertallet gjør raske byks oppover. Ifølge den uavhengige tankesmien City Mayors, som studerer urbane problem- stillinger for å fremme god styring, er de følgende byene verdens raskest voksende, basert på tidligere vekst og prognoser fra internasjonale statistikkorganisasjoner. Og nei, de ligger ikke alle i Kina.

1. Beihai, Kina

Det kommer ikke som noen overraskelse at Kina topper listen, men det er hverken Shanghai eller Beijing som ligger i tet. Den æren går til en kystby i den sørlige Guangxi-provinsen. Beihai, som kan oversettes til «nord for sjøen», har en befolkning på ca. 1,3 millioner mennesker, med over 500 000 i det sentrale byområdet. Det høres kanskje ikke spesielt imponerende ut, men det planlegges at byen skal vokse med voldsomme 10,58 prosent i året, noe som vil doble folketallet på ca. syv år. Veksten skyldes hovedsakelig havnen i Beihai, som er en dypvannshavn, og den omfattende reiselivsnæringen i området. Byen ligger i umiddelbar nærhet til andre byer, deriblant Hong Kong, Macau, og Hanoi.

2. Ghaziabad, India

Landet braste gjennom grensen på én milliard mennesker i 2000, og prognosemakerne spår nå at India vil passere Kina hva befolkningsmengde angår så snart som 2030. Ghaziabad, landets nyeste urbane vekstsentrum, bidrar til å realisere den milepælen. Byen ligger i utkanten av New Delhi, i et område som kalles National Capital Region og omfatter flere delstater i Nord-India. Ghaziabads vekst skyldes knapphet på land og infrastruktursvakheter i Delhi, der en flom av mennesker strømmer til den blomstrende IT-sektoren som holder til i hovedstaden og naboområdet Noida. Den nåværende befolkningen i Ghaziabad er på over 4,6 millioner, og anslås å vokse med 5,2 prosent pr. år. Newsweek utropte i 2006 byen som en av verdens ti mest dynamiske, og byens planer om å bygge en internasjonal flyplass i nærheten, vil antagelig bare øke populariteten.

3. Sanaa, Jemen

Med daglige skuddvekslinger og vedvarende protester kan den gamle jemenittiske hovedstaden ikke være det mest fredelige stedet å bo akkurat nå. Men befolkningsveksten er i stor grad en følge av at det er enda verre de fleste andre stedene i Jemen. Dårlig utdanning og tabuer mot prevensjon, bidrar til å drive opp vekstraten, som nå er på 5 prosent i året. Befolkningsboomen i Sanaa (nå 1,7 millioner) skyldes også press på ressurser ellers i landet. Representanter for FNs utviklingsprogram kategoriserer den skrumpende vannforsyningen som et alvorlig problem. En raskt voksende befolkning pluss et av de høyeste arbeidsledighetstallene i verden, vil trolig føre til fortsatt uro i landet.

4. Surat, India

Kjent som Indias «tekstilsentrum», var Surat én gang landets viktigste utskipningshavn under den britiske okkupasjonen. Byen er igjen blitt eksportmotoren og har nå en variert økonomi med tekstiler, industriproduksjon og smykker. For tiden bor 4,2 millioner mennesker i denne kystbyen, og Surat ligger an til å legge på seg 5 prosent hvert år. Selv om byen – sammen med nærliggende Mumbai, selvfølgelig – er blant Indias mest globaliserte byområder, sto Surat av motvinden fra den forrige globale finanskrisen ved å tappe av den sterke innenlandske etterspørselen fra Indias voksende middelklasse.

5. Kabul, Afghanistan

Dette er en av de eldste byene i verden, og den vokser raskt til tross for – eller kanskje på grunn av – sikkerhetsproblemene som plager Afghanistan. Byen har 6 millioner innbyggere og fortsetter å vokse med 4,74 prosent i året. Men byen står overfor alvorlig ressursknapphet. I 2050 vil byen trenge seks ganger mer vann enn den nå bruker, for å slukke tørsten til innbyggerne. Dette, kombinert med sterkt begrenset infrastruktur, vil hindre byen i å hente seg inn igjen etter flere tiår med krig og konflikt.

6. Bamako, Mali

Afrikas raskest voksende by ligger inntil Nigerelvens flomsletter. Bamako, som betyr «krokodillelandsbyen», er et av de livligste handelssentrene i Vest-Afrika. Den maliske hovedstaden har 1,3 millioner innbyggere og vokser med 4,45 prosent årlig, delvis takket være en sterk økonomi og ørkenspredning, ettersom Sahara ustanselig utvider seg sørover. Fra byens havner eksporteres landets landbruksprodukter og gull.

7. Lagos, Nigeria

Lagos ligger kanskje litt etter Bamako når det gjelder årlig befolkningsvekst, men Nigerias økonomiske hovedstad parkerer sin vestafrikanske rival i størrelse og vitalitet. Lagos hadde nesten 10 millioner innbyggere i 2010, og er anslått å nå 15 millioner i 2015, med en vekstrate på 4,44 prosent. Innen et par år vil den stille Kairo i skyggen som den største byen i Afrika. 

Publisert første gang i Foreign Policy 26. oktober 2011.