• Koffeindrikkende ungdom får ikke nok søvn.

Kaffe hemmer hjernens utvikling i tenårene.

Kaffe hemmer hjernens utvikling i tenårene.

Én ting er at tenåringer hekta på kaffe er beryktede for hyperaktivitet, men det kan også være fordummende og gi høyere risiko for dopmisbruk, personlighetsforstyrrelser og schizofreni. Hallo Red Bull!

Fra utgave: 2 / februar 2014

Hemmer hjernens utvikling. Tenåringer har alltid likt å henge på kafeer, og unger som hver morgen ser foreldrene nyte en kopp, ser på kaffe som et varmt overgangsritual. Salget av brus og energidrikker har tatt av de siste tiårene etterhvert som markedsførerne har sett seg ut halvvoksen ungdom som målgruppe for sine stadig mer koffeinholdige produkter. Men helseeksperter er bekymret for konsekvensene på lengre sikt.

Ny forskning ved Swiss National Science Foundation i Bern i Sveits viser at koffein hemmer hjernens utvikling i tenårene, og USAs Food an Drug Administration bekjentgjorde i mai 2013 (få uker etter at Wrigleys lanserte sitt siste produkt; «Alert Energy Caffeine Gum», red.anm.) at de vil iverksette en studie på farene ved koffeindrikker. The American Academy of Pediatrics venter ikke på utfallet av studien: De anbefaler barn å si nei til alle energidrikker.

Den sveitsiske studien så nærmere på hvordan koffein påvirket søvnmønsteret hos prepubertale rotter.

«Barnehjernen er ekstremt formbar på grunn av de mange forbindelsene», sier Reto Huber ved University Children's Hospital Zürich, en av forfatterne av studien. Huber og teamets studie undersøkte de elektriske forbindelsene mellom nerveceller, kjent som synapser. Disse forbindelsene gjør sin endelige tilpasning i løpet av tenårsalderen, særlig under søvn. «Denne optimaliseringen foregår trolig i dyp søvn», forklarer Huber.

Synapser med nøkkelegenskaper utvides mens andre reduseres; alt sammen gjør nettverket mer effektivt og gir hjernen mer kraft. Hjerneskanninger avdekket at «tenårings»rotter tilbrakte mindre tid i løpet av natten i dyp søvn – et stadie som antas å være livsviktig for nevrologisk utvikling – etter å ha konsumert moderate mengder koffein. Denne søvnforstyrrelsen er gjensidig forbundet med abnorme mengder nervecelle-synapser.

Forfatterne anbefaler at ytterligere studier foretas for å undersøke om de samme forholdene kan tillegges mennesker; imidlertid har tidligere undersøkelser vist at koffeindrikkende ungdom ikke får nok søvn.

De sveitsiske vitenskapsmennene noterte følgende i sin rapport:

«Dette kan også være av klinisk betydning siden den kritiske perioden for synapseliminering i ungdomstiden forbindes med økende forekomst av psykiske- og humørmessige uregelmessigheter som schizofreni, angst, rusmisbruk og personlighetsforstyrrelser.»

Publisert første gang i Newsweek 4. oktober 2013. © Newsweek/Daily Beast Company LLC