• Fra hyllest av gudene til selvrealisering Tungepiercing har sine røtter i gammel azteker- og mayakultur, hvor man ville ære gudene. Jenta som er avbildet i Havanna på Cuba i 2013, viser stolt frem sin. Foto: REUTERS/NTB

Gjennomhullet motebilde

Gjennomhullet motebilde

Da mumien Ötzi ble funnet i 1991, oppdaget man at han hadde hull i ørene. Det er i moderne tid blitt den minst kontroversielle måten å gjennomhulle kroppen på. 28. juni er den internasjonale dagen for kroppspiercing.

Fra utgave: 6 / juni 2021

Lang tradisjon for piercing

Tradisjonen med å putte noe skarpt gjennom huden, for pyntens skyld, dateres over 5000 år tilbake. Ørepynt er den eldste formen for piercing, og har hatt flere formål: Fra å hindre onde ånder i å komme inn i hjernen (blant stammer som trodde på magi), til å signalisere hierarkisk posisjon gjennom valg av metall.

Fakta

Piercing

/ Piercing i øreflippen fantes i flere gamle sivil-isasjoner, og er både den eldste og den mest vanlige i moderne tid. I popularitet følger tunge og nese etter øre.

/ Ötzi, verdens foreløpig eldste mumie (rundt 5300 år gammel), ble funnet i isen på grensen mellom Italia og Østerrike i 1991. Han hadde hull i ørene som målte 7–10 mm i diameter, samt tatoveringer som så ut til å korrespondere med akupunkturpunkter i kroppen. 

/ Den internasjonale dagen for kroppspiercing er 28. juni, som er fødselsdagen til den amerikanske kroppspierceren Jim Ward (80). Ward regnes som den moderne piercingindustriens grunnlegger, og åpnet studioet The Gauntlet i West Hollywood i 1978, etter først å ha drevet virksomheten i eget hjem i tre år. Filialer ble senere åpnet i San Francisco, Seattle og New York City. Dagen ble innført for å ta vare på arven etter Ward, og oppmuntre til å spre kunnskap om både piercingkultur og sikkerhetsstandarder.

/ Selv om piercing regnes som ganske trygt, innebærer det også en risiko. Ikke-sterile instrumenter, dårlig teknikk eller feil etterbehandling forekommer. I nesen kan man for eksempel risikere gule stafylokokker, Pseudomonas aeruginosa (bakterier som gir kronisk lungebetennelse) eller viral hepatitt (forårsaket av virus). Og med piercing i leppe eller tunge kan man risikere oppflising av tenner eller skade i tannkjøttet. 

/ Ballukkingsringer (captive bead rings) og barbeller var gamle fenomener, men The Gauntlet var først ut med å produsere dem slik de er kjent i dag. De utviklet selv brystvorteskjold og nesepynt (septum retailers) laget i metallet niob. 

 

I første mosebok (24:22) har Abraham sendt ut en tjener for å finne en kone til sønnen Isak, og mannen gir Rebekka en gave som best kan oversettes med «gullnesering».

Tungepiercing har sine røtter i gammel azteker- og mayakultur, hvor man ville ære gudene.

Egyptiske faraoer piercet navlen, mens i det gamle Roma piercet Julius Cæsar og andre menn av rang både ørene og brystvortene – det siste som et symbol på styrke, virilitet og samhold.

 

Piercingrevolusjon

Det kom en tid også for myter: Dronning Victorias mann, prins Albert (1819–1861), skal etter sigende ha hatt en piercing i penis da han var i tjueårene. Dette er det aldri funnet bevis for, men ryktene var sterke nok til at den såkalte ‘prins Albert-piercing’ ble oppkalt etter ham. Folk lagde sine egne teorier: alt fra at piercingen ville hjelpe på et estetisk uttrykk i datidens trange bukser, til at prinsen hadde Peyronies sykdom og prøvde å rette på krum penis.

Marilyn Monroe har også fått en piercing oppkalt etter seg, og dobben settes der den ikoniske skuespilleren hadde sin berømte føflekk.

Den internasjonale dagen for kroppspiercing er 28. juni fordi det er fødselsdagen til amerikaneren James Mark «Jim» Ward (80 i år), som er blitt kalt «den moderne kroppspiercing-bevegelsens bestefar».

I 1978 åpnet den eksperimentelle pionéren verdens første profesjonelle piercingstudio, The Gauntlet, i West Hollywood i California. Året før hadde han startet livsstilsmagasinet Piercing Fans International Quarterly (PFIQ). Magasinet var kontroversielt på grunn av de grafiske bildene av nakenhet og piercingprosesser, men holdt det gående til 1997.

«I løpet av få år hadde verden sett hippiebevegelsen, kvinnefrigjøring og homofrigjøring. Den seksuelle revolusjonen var i full sving. Jeg så ingen grunn til å skamme meg, fordi piercinger tente meg – og det var ingen grunn til at ikke resten av verden skulle finne ut hva en piercing kunne gi dem», har Ward forklart i senere tid. Med The Gauntlet gikk piercing i Vesten fra å være noe homofile kaliforniere i BDSM-miljøet (BDSM er et akronym av de engelske begrepene bondage/discipline, dominance/submission og sadism/masochism, red.anm.) gjorde på bakrommet, til å bli et verdensomspennende trendfenomen.

 

Trendsetter Det dedikerte piercingmagasinet PFIQ (1977–1997)

 

Nese for trend

I India begynte nesepiercingens utbredelse med mogulfyrstenes inntog på 1500-tallet. Historisk sett har nesepiercingen vært forbeholdt kvinner, men den appellerte til begge kjønn da den spredte seg rundt i verden.

Indisk praksis er at det er ytre del av nesens venstre side som skal gjennomhulles, ofte av en dobb, fordi kvinners reproduktive organer knyttes til denne siden i tradisjonell indisk medisin (ayurveda). Tamilske kvinner, på sin side, har den gjerne på høyre side.

 

Gjennomhullet kulturuttrykk Smykkepyntede bruder skal vies i en massebryllupsseremoni i 2011 i Ahmendabad i India, der nesepiercing har lange tradisjoner. Foto: AMIT DAVE/REUTERS/NTB

  

Da den franske sangeren Polaire (Émilie Marie Bouchaud, 1874-1939) turnerte USA i 1913, vakte hun oppsikt ikke bare med nesepiercing, men også vepsemidje og bobfrisyre.

I Europa ble nesepiercingen virkelig popularisert på 1960-tallet, med hippienes reiser til India. På 1970-tallet ble den så et rebellsymbol i punkmiljøet, og etter hvert hiphop. Da avdøde Tupac Shakur (drept i 1996) ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 2017, ble hans ikoniske diamant-nesedobb og andre av hans personlige eiendeler lagt ut for salg av Alexander Historical Auctions i New York i deres Black History-auksjon.

Den amerikanske rockeren Lenny Kravitz (57) oppsøkte The Gauntlet flere ganger på 1990-tallet, hvor han lot både seg selv og flere i sin omgangskrets bli piercet av Elayne Angel, den første som fikk Wards profesjonelle piercing-sertifikat. Hun piercet det siste neseboret og brystvortene til Kravitz, og sto senere bak hans såkalte pubic piercing, som ble avslørt for publikum da skinnbuksene spjæret på en konsert i Stockholm i 2015. Tiårene går, uten at artisten ønsker å fjerne hverken dobber eller ringer, og sammen med signaturplaggene bidrar de til at han fortsatt er et stilikon.

  

Som far, så datter Far Lenny og datter Zoë Kravitz har begge nesepiercinger

 

Datteren, skuespiller Zoë Kravitz (32), har en såkalt septum-piercing, også kalt hestesko eller oksering. Septumpiercing stammer fra gamle krigerkulturer i Nord-Amerika og Oseania, der bein eller tre ble brukt dels som pynt, dels for å virke skremmende på fiender. 

 

Den nye tatoveringen?

Men hvordan ligger piercingen an trendmessig i dag? The Guardian publiserte i juli 2019 artikkelen «Det kuraterte øre: hvorfor dekorative piercinger er den nye tatoveringen». Flere ringer eller dobber i øret kan være et sterkt «fashion statement», mener de. Motemagasinet Cosmopolitan bifaller, og mener det samme gjelder i nesen: «Alle kan se bra ut med en nesepiercing. Selv du».

Piercinger har bestandig hatt kulturell og individuell relevans. Mens piercing i navle, brystvorte og øyenbryn hadde sin storhetstid på 1990-tallet, så har nesepynt insistert på en ganske stabil plass i (det musikalske) motebildet, godt hjulpet av popdronningene Lady Gaga og Rihanna (til tross for at ektheten på septumringene diskuteres). 

 

Del av uttrykket Artisten Lady Gaga bærer sin nesepiercing med eleganse.

 

Selv om andre nittitallsaksessoarer som ikke inneholder kroppsmodifisering er mer til stede i det vestlige trendbildet, har piercingen på ingen måte forsvunnet i sine hovedmiljøer. Kanskje kan noe av grunnen være arbeidet Jim Ward la ned, som fikk piercingen til å bli noe større enn seg selv – og en mer varig uttrykksform. Selv sier han:

«Det er ikke at noen andre ikke kunne gjøre det jeg gjorde. Men tiden var riktig, og jeg grep øyeblikket».