• Uten grenser En deltager på messen «Comic Con 2015» i San Francisco har kledd seg ut som «Twisty The Clown», en av de mest skremmende klovneskikkelsene i underholdningsverdenen, fra TV-serien «American Horror Story: Freakshow». Foto: JEROD HARRIS/GETTY IMAGES

  • Livnærer seg på barns frykt Skrekklovnen «Pennywise» i Bill Skarsgaards skikkelse i filmen «It» (2017) basert på Stephen Kings roman. I september 2019 kommer oppfølgeren «It: Chapter two». Foto: BROOKE PALMER/WARNER BROS. PICTURES/AP

  • Halloween-sesong Ulike skumle Halloween-masker henger til salgs i denne butikken i Chicago, 19. oktober 2016. Mange av de skumleste maskene og kostymene ble fjernet fra butikkhyllene dette året, etter mange rapporter om skumle klovner som skremte og oppførte seg truende. Leketøyskjeden Ringo fjernet samme år alt av klovneutstyr fra alle sine 114 utsalgssteder av samme grunn. Foto: SCOTT OLSON/GETTY IMAGES/AFP

  • Klovn og seriemorder John Wayne Gacy som «Pogo the Clown». Han hevdet at det å kle seg ut som klovn lot ham «vende tilbake til barndommen». I 1978 var han endelig bak lås og slå. Her er politiets fengslingsfoto av Gacy etter arrestasjonen 21. desember 1978.

  • Skrekkens hus Politiet undersøker hjemmet til seriemorderen John Wayne Gacy i Des Planes, Illinois, 23. desember 1978. Under gulvene og i Gacys garasje fant de flere av de 33 unge guttene han hadde drept. Foto: AP/NTB SCANPIX

  • Dødsdom Gacy ble dømt til 21 ganger livstids fengsel og 12 ganger til døden. Da han ble henrettet 10. mai 1994, samlet sinte pårørende seg utenfor fengselet i Illinois, med T-skjorter der det sto «No tears for the clown». Foto: GETTY IMAGES

Kvelende klovnefobi.

Kvelende klovnefobi.

Han var klovn av yrke, og bedrev spillopper og blåste ballongdyr til bursdagsbarn i arbeidstiden. På fritiden torturerte, voldtok og drepte John Wayne Gacy 33 unge gutter, før han begravde dem under sin egen kjeller. Om man kjenner halsen snøre seg sammen og hjertet løpe løpsk ved tanken på ustabile skikkelser med rutete selebukser, røde neser og altfor store sko, er man ikke alene.

Fra utgave: 10 / oktober 2018

Er den glad, eller vil den bite av deg ansiktet? I år er det 40 år siden morderklovnen Gacy ble arrestert. Han ga sine ofre, tragisk nok for sent, særdeles god grunn til å frykte klovner. Men hva er det som gjør at mange, selv voksne menn, som hverken er truet eller torturert av en eneste klovn, likevel utvikler fobi for klovner?

En av dem er skuespiller Johnny Depp. Som barn hadde han mareritt om klovner som stirret på ham.

Fakta

John Wayne Gacy

John Wayne Gacy, også kjent som «The Killer Clown», var en amerikansk klovn og seriemorder.

I perioden 1972 til 1978 torturerte og drepte han 33 tenåringsgutter på grusomt vis. 27 av dem begravde han i kjelleren sin. Resten dumpet han i elva.

Han fikk 21 ganger livstids fengsel og 12 dødsdommer.

10. mai 1994 ble han henrettet for drapene, til vill jubel fra folkemengden som hadde møtt opp utenfor for å vise sin siste avsky mot morderklovnen. Enkelte av dem bar plakater der det sto «No tears for the clown!»

 

Klovner vi er livredde for

Karakteren «Art the Clown» fra klovnehorrorfilmen «All Hallow's Eve» (2013).

Klovnen «Wasco» fra skrekkfilmen «The Legend of Wasco» (2015),

Klovnedukken i nyinnspillingen av «Poltergeist» (2015).

 

Skremmeklovner i Norge.

Fenomenet «killer clowns», skremmeklovner, tok av i Norge på høsten 2016, like etter at det ble rapportert om flere skremmeepisoder i USA og Storbritannia.

11. oktober 2016, Bodø: To unge gutter meldte seg selv til politiet etter å ha ikledt seg klovnemasker og dressjakke, og skremt vettet av ungdommer på vei hjem fra konfirmasjonsundervisning. Politiet beslagla paraply og lekesverd.

11. oktober 2016, Eidsvågen i Møre og Romsdal: To søstre oppdaget at en klovn løp etter bilen deres. Da de stoppet på en bensinstasjon like ved, stilte klovnen seg oppå tilhengerfestet og begynte å gynge bilen opp og ned. Så skrapte han på vinduene med en slakterkniv. Da ringte de politiet, som dessverre ikke klarte å fange slakterknivklovnen.

12. oktober 2016, Namsos: Personer i heldekkende klovnekostyme med våpenlignende gjenstander hadde spredt frykt i flere dager. Ingen ble tatt for ugjerningene, men politiet uttalte at slik oppførsel kan straffes med bøter og inntil to års fengsel.

13. oktober 2016, Oslo: En klovn med sag truet og fulgte etter en skolegutt. Gutten falt og slo seg flere ganger da han forsøkte å løpe fra klovnen, som omsider stakk av på motorsykkel.

14. oktober 2016, Hamar: Småklovner med balltre jaget og skremte voksne folk i Hamar park. Politiet ble varslet og gikk til klovnerazzia mot et bolighus. De fant fem mindreårige gutter iført klovnemasker.

24. september 2017, Hammerfest: Ved midnatt gikk en person kledd ut som Pennywise fra skrekkfilmen «It» rundt i byen og skremte folk. Politiet rykket ut, men det lyktes dem ikke å pågripe personen.

31. oktober 2017, Bodø: Politiet fikk inn flere telefoner fra livredde barn i 10-12-årsalderen, som hadde observert klovner utstyrt med kniver og balltre. Synderne viste seg å være gutter på 14 år. Både foreldrene og barnevernet ble varslet.

 

«Jeg har vært livredd for klovner i årevis. De er lunefulle, og jeg har følelsen av at de skjuler et mørke av ren og skjær ondskap bak de påmalte, falske smilene sine. Man kan umulig vite om de er glade, eller om de tvert imot har tenkt å bite av deg ansiktet», uttalte Depp i et intervju med avisen San Francisco Chronicle i forbindelse med lanseringen av filmen «Sleepy Hollow».

To andre med klovnefobi er Harry Potter-skuespiller Daniel Radcliffe og artisten P. Diddy. Sistnevnte trakk seg like før innspilling av det amerikanske TV-showet «Fear Factor» i 2002, fordi produsentene ikke kunne garantere at det ikke ville være klovner involvert.

Bryter tabu. – En klovnefobiker beskrev hvordan han som liten gutt ble spurt av en klovn om han ville se apekatten i boksen hans, hvorpå klovnen åpnet boksen, og alt som ble blottlagt var et speil. En annen syntes noe av det mest skremmende med klovnene er at de er autoriserte til å gjøre ting vanlige folk ikke har lov til, sier psykolog Ivar Goksøyr.

– Er man blitt skremt av en klovn som barn, kan dette sitte i og utløse en angstreaksjon ved senere klovnemøter, som en slags traumepåminner. Fryktresponsen handler i utgangspunktet om beskyttelse, og hjelper oss til overlevelse. De av våre forfedre som ikke hadde en velutviklet fryktrespons, endte nok på noens matbord. For et barn kan en uforutsigbar voksenperson være verdt å passe seg for, forklarer psykologen.

Men man må ikke nødvendigvis ha møtt en skummel klovn i barndommen for å utvikle frykt for klovner. Ifølge psykolog Goksøyr (bildet t.v.) representerer klovnene mye annet som kan være med på å trigge angst og frykt. De er grenseløse, provokative, og dermed høyst uforutsigbare. De bryter tabuer, latterliggjør, og følger ikke oppsatte regler. Dette er ment å være morsomt og befriende, men kan også gi motsatt effekt, og være direkte angstprovoserende. Kanskje er det fordi de taler til de samme sidene i oss selv, som vi frykter og forsøker å holde i sjakk?

– Kanskje frykter vi å bli utsatt for klovnens narrestreker, og å tape ansikt. Ingen vil vel avsløres som apekatt. Det er ikke morsomt, kun ydmykende. Måten klovnene snur opp ned på ting, rokker ved det som ellers gir mening, kontroll og forutsigbarhet i tilværelsen, sier Goksøyr.

Automatisert fryktreaksjon. – Klovnefobi, klovneskrekk eller for å være fin på det – coulrofobi – handler som ved andre fobier om en automatisert og irrasjonell fryktreaksjon på et gitt stimuli. Klovnefobi kjennetegnes av en kombinasjon av angst for og unngåelse av klovner eller noe som minner om klovner. Dersom klovnefobien er avgrenset, uten at det foreligger så mange andre utfordringer i psyken, for eksempel fordi man har opplevd en skremmende episode, kan gradvis eksponering mot «klovnestimuli» i kombinasjon med samtidig angstregulering være hjelpsomt, sier psykolog Goksøyr.

– Dersom klovnen utløser angst mer på grunn av det den måtte symbolisere for den enkelte, enn faktiske traumatiserende hendelser, vil ikke eksponering mot klovnerier løse noe. Man må da bevisstgjøres og integrere de eventuelle undertrykte følelser og behov klovnen måtte virvle opp i oss – oftest på et ubevisst plan. I slike tilfeller kunne vi kanskje snakke om en integrering av sin egen «indre klovn». Ingen er bare det vi ser, og bak maskene vi bærer for oss selv og andre, finner vi også de usiviliserte sidene – som klovnen på sitt beste representerer.

– Med mindre du er akrobat, gift med en klovn eller av andre grunner må forholde deg til klovner i det daglige, er det neppe nødvendig å oppsøke profesjonell hjelp. Det er på mange måter greiere å ha en klovnefobi enn for eksempel bakteriefobi, gitt at bakterier er overalt.

«Killer clowns». I dag er klovner redusert til uskyldige underholdningsfigurer for barn, der de sprader rundt med sine enkle og latterlige remedier. Men historisk og krysskulturelt har klovnen, eller narren, hatt en langt mer fremskutt og kompleks samfunnsrolle.

Fra gammelt av var narren grenseoverskridende, ikke bare sosialt, men også seksuelt. I de krysskulturelle studiene av jokeren som arketyp, tenker man også at han har kontakt med det overnaturlige. Goksøyr mener det er de dype arketypiske røttene til narren som kan ha gitt opphav til en rekke populærkulturelle referanser til onde klovner fra filmer fra 1950-tallet og oppover. Forfatter Stephen Kings morderklovn, «Pennywise», lokker for eksempel til seg barn med spennende leker og godteri, for så å drepe dem.

Slike fremstillinger av onde og morderiske klovner kan ha bidratt til å inspirere til fenomen som «killer clowns» – klovner som kun vil skremme og spre frykt. I filmen «It» livnærte Pennywise seg på frykt. Og fordi han mente det var lettere å skremme barn enn voksne, var det barna han livnærte seg på.

Uforutsigbare. Det er naturlig å føle uro når man møter på en maskert person. Vil han skade eller drepe? Frykten er som regel irrasjonell. Men det finnes alltid et lite 'hva hvis'?

Klovnens uforutsigbare ansiktsuttrykk er i seg selv skremmende. Ofte har de maske eller et påmalt smil, som ikke stemmer overens med munnen eller de måpende øynene. Overflaten er gjerne sminket og polert, samtidig som de gjerne er rufsete og skjeggete. Spesielt små barn kan bli veldig redde av slik tvetydig kommunikasjon og ansiktsuttrykk som ikke er i overensstemmelse, sier psykologen.

– Klovnen sjonglerer ikke bare med fargerike baller, men også mer brennbart materiale som grunnleggende orden og paradokser, hemninger og undertrykkelse, lydighet og konformitet, provokasjon og protest, sant og usant, og mening og forutsigbarhet, sier Goksøyr.

Bot og fengsel. Krimsjef ved Nordland Politidistrikt, Knut Waldemar Solli, sier at politiet ikke har noen fullstendig oversikt over alle skremmeepisodene utført av utkledde klovner rundt om i landet, fordi det ikke er noen egen måte å registrere dette på i politiets systemer. Ifølge Solli har ikke Politiet tatt stilling til om de kommer til å iverksette forebyggende tiltak nå som høsten og «høysesong» for slik skremmende oppførsel står for døren. Likevel påpeker krimsjefen at det kan komme til å bli en kostbar fornøyelse å ikle seg klovnedrakt for å skremme uskyldige forbipasserende.

– Et slikt forhold vil rammes av straffeloven § 266, som setter straff for hensynsløs adferd. Normalstraffen er bøter i størrelsesorden opp mot 10 000 kroner. I gjentagelsestilfeller, samt dersom forholdet begås overfor sårbare personer, for eksempel små barn, eller dersom det foreligger skjerpende omstendigheter, kan høyere bøter eller fengselsstraff være aktuelt, advarer krimsjefen.

 

Kilder: «Coulrophobia and the Trickster», Joseph Durwin: digitalcommons.trinity.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1080 & con-text=trickstersway