• Illustrasjon: ANETTE MOI

A Kiss is not a kiss.

A Kiss is not a kiss.

Ifølge Store Norske Leksikon er kyss et uttrykk for kjærlighet, ærbødighet, vennskap eller lignende følelser. Men vitenskapelig forskning har nye ting å fortelle oss om hvorfor vi låser leppene.

Fra utgave: 11 / desember 2013

Overalt. Det er vel bare vitenskapen som vil kunne mene at noen har behov for å forklare viktigheten av kyssing.

En fersk studie bekrefter det de fleste av oss allerede vet: Å kysse er en storartet måte å finne og beholde din utkårede, men den fastsetter også hvordan det å snurpe seg sammen kan være en nødvendighet for artenes overlevelse. For ikke å snakke om Hollywoods romantiske komedier.

«I menneskets seksuelle relasjoner er kyssing utbredt i ulike former i så å si alle samfunn og kulturer», sier Rafael Wlodarski, en forsker ved Oxford University som foretok denne studien. «Og vi er fortsatt ikke helt sikre på hvorfor den er så utbredt eller hvilket formal det tjener.»

Wlodarski gjennomførte studien (der flere enn 900 voksne deltok) med assistanse fra Oxford-psykologen, professor Robin Dunbar. De to spurte sine forsøksobjekter hvor viktig de anså kyssing for å være i vurderingen av en mulig partners genetiske tilstand, hvor viktig kyssing var for å initiere seksuell opphisselse, og i hvilken grad det å kysse bidro til å vedlikeholde/opprettholde et kjærlighetsforhold.

 Partnertesting. Lesere av 1800-talls-forfatteren Jane Austen vil kanskje bli sjokkert av å høre at vakre mennesker benytter seg av et større utvalg når det kommer til å velge seg en partner. Vinnere av det genetiske lotteriet har en tendens til å verdsette kyssing høyere enn sine mindre attraktive motstykker, ifølge funnene i studien. Den viste også at førstnevnte gruppe ikke overraskende hadde flere tilfeldige møter. Dette antyder at det å kysse er, til en viss grad, en måte å teste en partners potensial: Desto flere menn en kvinne kysser, desto større sannsynlighet er det for at hun er selektiv når det kommer til å finne sin bedre halvdel. (Det kan selvsagt skyldes at mennesker som er mer attraktive kysser flere mennesker rett og slett fordi de kan.)

A kiss is not a contract/But it’s very nice/It’s very nice/Just because you’ve been/Exploring my mouth/Doesn’t mean you get to take/An expedition further south, no/A kiss is not a contract/But it’s very nice/It’s very, very nice. Fra sangen «A Kiss is not a Contract» av Flight of The Concords

Forskerne trekker frem tre verktøy som hjelper oss til å avgjøre hvem vi skal lage rede og barn med. Helen Fisher, en antropolog ved Rutgers University i New Jersey, sier det første vi orienterte oss ut fra, var sexlyst, som motiverer mennesker til å teste et utvalg av partnere. Det neste er romantisk kjærlighet, som tvinger oss til å fokusere på en person av gangen. Det tredje er følelsen av tilknytning, som driver oss til å bli værende og hjelpe til med å oppdra et barn.

 «Biologisk strategi». Ifølge Fisher, kan det å kysse spille en avgjørende rolle i alle disse tre prosessene. «Det å koble seg til hverandre kan ha utviklet seg som en hurtigvirkende biologisk strategi for partnerevaluering», forklarte hun på en konferanse nylig. «Menn liker mer skjødesløse, «grisete» kyss med mer åpen munn og mer tungebevegelse. Hypotesen er at de prøver å få tak i små spor av østrogen for å finne ut hvor kvinnen er i sin menstruasjonssyklus, som indikerer hennes fruktbarhetsmessige tilstand.»

Eksperter har funnet ut av kyssing sender ubevisste signaler til hver av kysserne om den andres munnhelse, matvaner, og generelt det hygieniske nivået – nøkkelmål for å kunne avgjøre hvorvidt man skal investere sine metabolske ressurser på den tidkrevende opptrappingen til sex.

Mens Oxford-studien fant at kyssing var svært viktig for det å starte og vedlikeholde et forhold, «er det liten dekning for at opphisselse er en viktig driver for hvorfor vi kysser», skal man tro universitetets pressemelding.

«…selv om det også godt kan være en konsekvens av kyssing.»

Hva tror du?

 Publisert første gang i Newsweek 25. oktober 2013.