• Grønn oase Freshkills Park blir New Yorks største grøntområde. Når hele parken etter planen er ferdig i 2036, vil den være tre ganger så stor som Central Park på Manhattan. Undersøkelser viser at luften i parken ikke er noe dårligere enn andre steder i New York, og at dyr, fugler og planter er like sunne her som i andre parker. Foto: ANDREW LICHTENSTEIN, CORBIS/GETTY IMAGES

  • Søppelberg Det krydde av måker, og stanken var uutholdelig rundt Fresh Kill Landfill på Staten Island i New York City. Den var verdens største søppelfylling fra den ble åpnet i 1948 til den offisielt ble stengt i 2001. Foto: DIGITAL LIGHT SOURCE/UIG/GETTY IMAGES

  • Følsomt Etter terrorangrepet mot World Trade Center 11. september 2001 var det 1121 av de 2753 ofrene som aldri ble identifisert. Sammen med tonnevis av knust bygningsmateriale ble levningene deres lagt på Freshkills-deponiet, som nå omgjøres til park. Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY og ED BAILEY, AP/NTB SCANPIX

  • Enorme mengder Det fantes ikke noe annet sted å gjøre av ruinene etter World Trade Center enn å frakte det til Freshkills-deponiet. Tusenvis av politibetjenter og frivillige gikk nøye gjennom alle restene, her 24. oktober 2001. Foto: BETH A. KEISER, AP/NTB SCANPIX

  • Dekket med plast Arbeidet med å anlegge en park over det enorme søppeldeponiet startet i 2008. Det ble lagt en membran av plast over søppelet for å forhindre at giftige gasser skulle stige opp. Foto: JAMES LEYNSE, CORBIS/GETTY IMAGES

  • Ser lovende ut Parkvesenet i New York City har latt folk få en smakebit på den nye Freshkills Park. Deler av parken er åpnet for guidede turer, og folk ser ut til å like det de ser. Foto: ANDREW LICHTENSTEIN, CORBIS/GETTY IMAGES

  • Langsiktig prosjekt Det tar tid å gjøre et søppeldeponi om til en fullgod park, og Freshkills Park skal etter planen først være ferdig i 2036. Men allerede nå er deler av parken åpnet for guidede turer. Foto: ANDREW LICHTENSTEIN, CORBIS/GETTY IMAGES

  • Rikt fugleliv Debra Kirensky er konserveringsbiolog ved New York City Audubon Society og leder en guidet fugletitting i Freshkills Park på Staten Island. Den tidligere søppelfyllingen har begynt å tiltrekke seg et rikt dyre- og fugleliv. Foto: VICTOR J. BLUE, THE NEW YORK TIMES

Fra verdens største søppelfylling til idyllisk park.

Fra verdens største søppelfylling til idyllisk park.

Staten Island, New York: Tonnevis av bleier, gamle aviser og tomme yoghurtbegre, sauset sammen med knust kontorrekvisita og levninger av omkomne fra terrorangrepet 11. september 2001. Dette utgjør New Yorks nye, grønne lunge, Freshkills Park. Parken bygges oppå et 40 meter høyt søppelberg, tre ganger større enn Central Park. Forvandlingen startet høsten 2008, og vil etter planen ta nesten 30 år. Allerede nå kan man bestille guidede turer for å se deler av den.

Fra utgave: 7 / juli 2018

Store endringer. Søppeldeponiet på Staten Island, The Fresh Kills Landfill, ble åpnet for 70 år siden, 16. april 1948. Det var ment som en midlertidig løsning på et enormt problem, og skulle i utgangspunktet bare holdes åpent i tre år. Men tre år ble til fire. Og fire ble til 53. I mellomtiden vokste søppelberget på Staten Island høyere og høyere.

Opp mot 28 000 tonn søppel ble hver dag levert her. 53 år, og flere milliarder tonn søppel senere, var det endelig slutt. 22. mars 2001 stengte deponiet, til Staten Island-beboernes store glede. Lite visste de om at deponiet skulle åpne igjen bare et halvt år senere, den 12. september 2001. Like lite visste de om at dette skulle bli New Yorks nye, grønne stolthet.

Staten Island, 1948–2001. Det første man la merke til var måkene som lå som et enormt flyvende teppe over områ-det. Så var det den uutholdelige stanken. Som et forsøk på å dekke over noe av lukten, kjørte det konstant store lastebiler rundt og dusjet ned området med granbarolje.

Fakta

Freshkills Park.

// Navnet Freshkills – tidligere Fresh Kills – har ingenting med ferske drap å gjøre. Derimot har stedet hentet navnet sitt fra det tyske ordet kille, som betyr elvemunning eller vannkanal.

// Det høyeste punktet i Freshkills Park er 61 moh. I gjennomsnitt ruver parken cirka 40 moh. (Til sammenligning er Frihetsgudinnen 46 meter høy.) Før søppeldeponeringen startet i 1948, var området helt flatt.

// Undersøkelser viser at luften i parken ikke er noe dårligere enn andre steder i New York, og at dyr, fugler og planter er like sunne her som i andre parker.

// Før Freshkills-deponiet åpnet i 1948 besto det 183 hektar store området av bekker og myr, skapt av tidevannet. Baktanken var i utgangspunktet å deponere søppel her i kun tre år, for å skape et stødig grunnlag for senere utbygging av New York. Tre år ble til fire. Fire ble til 53. Og 183 hektar hadde blitt til 890.

// Hva gjør New York med søppelet sitt i dag? Søppel som ikke kan resirkuleres, trykkes sammen og fraktes i kompakte forsendelser med tog til deponier i South Carolina og Virginia. Mye av Manhattans søppel fraktes til New Jersey for energigjenvinning.

// New York har satt seg som mål å bli verdens reneste by innen 2030.

// Staten Island er én av fem bydeler i New York. De fire andre er Manhattan, Brooklyn, Queens og Bronx. Staten Island har med sine 470.000 færrest innbyggere av de fem, men er den tredje største i areal. Bydelen er den eneste av New Yorks bydeler som ikke har egen undergrunnsbane. Fergen som knytter Staten Island til Manhattan er gratis og er blitt en turistattraksjon i seg selv, dette fordi den gir perfekt utsyn til Frihetsgudinnen, Ellis Island og Manhattan.

 

Det hjalp lite. Naboer forteller at de aldri kunne åpne vinduene. Verst var det på de varmeste sommerdagene da de måtte holde seg innendørs. Skulle man bevege seg ut, måtte man raskest mulig fra A til B. Folk her ble etter hvert gode på å løpe og holde pusten samtidig.

Man slapp ikke unna noe sted. Søppelbilene dro med seg søppel ut på veiene, som festet seg til bilene, som igjen dro med seg søppel inn i folks garasjer. Søppelet ble også fraktet til Freshkillsdeponiet over kanalene, på digre lasteskip. Søppelskyttelen omringet Staten Island, og kom fra alle kanter av New York.

Bydelen Staten Island ble viden kjent som søppeløya. Folk herfra kviet seg for å fortelle om sitt opphav. Til svar kunne de få «Åja, du er nærmeste nabo til verdens største søppelfylling? Stakkars.»

Fra jubel til katastrofe. Guy Molinari var bydelspresident på Staten Island fra 1990 til 2001, og kjempet mot myndighetene i årevis for å stenge søppeldeponiet. Han vant til slutt kampen, og i 1996 ble papirene på at Freshkills-deponiet skulle stenges, offisielt signert. Etter pressekonferansen hevet de glassene og skålte i champagne. Avtalen var at søppeldeponeringen skulle fases ut, for så å opphøre helt den 31. desember 2001.

Utfasingen gikk mye bedre enn forventet og allerede ni måneder før skjema, 22. mars 2001, kunne Staten Islands innbyggere på ny feire. Lykkelig uvitende om infernoet som skulle ramme New York bare et halvt år senere, trodde de marerittet var over.

12. september 2001, dagen etter terrorangrepet på World Trade Center, ble Freshkills-deponiet gjenåpnet. Det fantes ing-en andre steder å gjøre av de massive ruinene. Restene etter tvillingtårnene ble fraktet hit og gjennomgått av tusenvis av frivillige fra hele verden. Tilsammen anslås det at de søkte i 1,7 millioner timer etter bevismateriale, private eiendeler og levninger av omkomne. 

Likevel ble 1121 av de 2753 ofrene fra World Trade Center aldri identifisert. For de etterlatte var det en ekstra stor på-kjenning å vite at levningene etter den de elsket ble dumpet på søppelfyllingen sammen med tonnevis av vridd armatur, støv og knust glass.

Michael Mozillo ga de pårørende et ansikt. Sønnen hans jobbet som brannmann og befant seg i et av tvillingtårnene den dagen. Han ble aldri funnet. Sannsynligheten for at hans levninger var del av alt som ble fraktet til Freshkills, er derfor stor.

«Det er grusomt å vite at han kan ha ligget der ute sammen med alt søppelet alle disse årene. Jeg velger å tenke at han ikke er der», sa Mozillo til lokalavisen Staten Island Advance i 2011.

Venter på monument. De største delene av World Trade Center ble senere fjernet fra Freshkills, eller solgt til skrap-handlere. Alt det resterende ble skuffet sammen av bulldosere. Området ble deretter dekket til av et tykt lag med jord.

Sett bort fra det amerikanske flagget som vaier på toppen av den forhøyede gressletten, er det lite som i dag røper at dette stedet i Freshkills Park egentlig er en massegrav. Et monument til minne om de omkomne skal reises her, til fattig trøst for de etterlatte, som aller helst ønsket de hadde en ordentlig grav å gå til.

New Yorks nest største park. Med unntak av noen små områder bestående av bekker og innsjøer, er hele Freshkills Park, med alle sine 890 hektar (Pelham Bay Park i Bronx er 1122 hektar, red.anm.), bygget oppå et cirka 40 meter tykt lag med søppel. For at søppeldeponiet ikke skal utgjøre noen helserisiko for folk og dyr, fungerer parkens infrastruktur også som et lokk over selve deponiet. Dette lokket består av en blanding av jord, geotekstiler (syntetiske tekstiler) og membran av plast, som forhindrer farlige gasser i å sive opp til overflaten og forurense omgivelsene.

Et underjordisk system av brønner, grøfter og rør, samler effektivt opp gassene og overskuddsvæske, og sender dette videre til behandlingsanlegg i nærheten av parken. Avfallsgassen blir raffinert til biogass, som igjen sendes ut til husstandene på Staten Island. Her kommer den til nytte, blant annet til oppvarming og matlaging. Væsken samles opp og renses. Deretter slippes det rene vannet ut i Arthur Kill, kanalen som skiller Staten Island fra New Jersey. For å passe på at renseanlegget til enhver tid virker som det skal, blir luft, overflatevann og grunnvann nøye overvåket.

Oppå lokket er det plantet trær, gress, blomster; alt som vanligvis finnes i store, vakre parker, finner man også her, inkludert et rikt dyre- og fugleliv.

Guidede turer. Å forvandle 890 hektar søppelfylling til park er ikke gjort i en håndvending. Parken bygges derfor opp gradvis. Allerede i 2012 ble deler av parken åpnet for besøkende, men ingen får lov til å gå her alene enda. Via parkens nettsted, freshkillspark.org, kan man melde seg på guidede turer for å få en liten sniktitt på hva som foregår på innsiden.

Planen er at hele Freshkills Park skal stå ferdig og åpnes for publikum i løpet av 2036.

Kilder: freshkillspark.org, Youtube: The Fresh Kills Story, Wikipedia.