• Stritt Under feiringen av det lange håret går yaofolkets kvinner til elven der de vasker og grer håret sitt. Foto: VCG VIA GETTY IMAGES

  • Hellig I det daglige bindes det lange håret til yao-kvinnene opp til en krans på hodet. Foto: NTB SCANPIX

Hellig hårhyllest.

Hellig hårhyllest.

For jentene i verdens mest langhårede by, Huangluo, er 18-årsdagen helt spesiell. Denne dagen klipper de håret sitt for første og siste gang. Senere bærer de den «døde» hestehalen med seg på hodet resten av livet, mens det levende håret bare blir lengre og lengre. I den lille fjellandsbyen sør i Kina er håret hellig, og symbol på rikdom og et langt, lykkelig liv.

Fra utgave: 3 / mars 2019

Forbeholdt ektemannen. Inntil sent på 1980-tallet fikk ikke mannen lov å se sin kones hår før på bryllupsdagen. Å se kvinner med håret løst var blant det røde yaofolket kun forbeholdt ektemenn og barn. Ble en stakkars tilfeldig forbipasserende mann uheldig tilskuer til en kvinne som vasket håret sitt i elven, var straffen hans å leve tre år sammen med kvinnens foreldre som deres svigersønn.

Fakta

Yaofolket.

/ Én av i alt 56 offentlig anerkjente kinesiske folkegrupper. I Kina bor det ca. 2,64 millioner yaofolk. De fleste bor i fjellrike områder i sør og sørvest.

/ Landsbyen Huangluo ligger i fylket Longsheng i regionen Guangxi sør i Kina. Området er kjent for sine spektakulære risterrasser, og landsbyen for kvinnenes lange hår.

/ Alle som bor her, er røde yaofolk (røde på grunn av klesdrakten), og tradisjonen tro skal kvinnene av det røde yaofolket ha langt hår.

/ Guinness rekordbok har kåret Huangluo som verdens mest lang-hårede by. Det bor rundt 60 familier her, og tilsammen ca. 200 kvinner.

  

Hårfakta.

/ De fleste av hårstråene på hodet (åtte av ti) er til enhver tid i vekstfasen. Denne varer fra tre til åtte år. Etter hvert som de slutter å vokse, faller de av. Heldigvis er kun ett av hundre hårstrå
til enhver tid i denne fasen. Deretter trenger hårsekken noen måneder hvile, før den kan lage et nytt hårstrå.

/ Grått hår er egentlig ikke grått, men en blanding av fargeløst og pigmentert.

/ Håret vokser fra 0,3 til 0,45 mm hver dag, dvs. fra 1 til 1,2 cm hver måned. Det er tilnærmet umulig å påvirke hårveksten fra utsiden.

/ I gjennomsnitt befinner et hårstrå seg på hodebunnen mellom seks og åtte år før det faller av.

/ Det er normalt å miste 30 til 100 hårstrå hver dag.

/ Genene avgjør om vi får tynt eller tykt hår.

/ Antall hårstrå på hodet avhenger av den naturlige hårfargen. Blonde har som regel flest: 150 000 hårstrå. Deretter kommer svarthårede med 110 000, brunetter har 100 000 og rødhårede har 80 000.

/ Asiatiske hårstrå (0,08–0,12 mm) er betraktelig tykkere enn europeiske (0,04–0,08). I tillegg er de asiatiske hårstråene rundere og mer elastiske, mens europeiske hårstrå er mer elliptiske i formen.

/ Mens kvinnene i Huangluo har hår som måler i gjennomsnitt 170 cm, slutter hårstråene på hodet til de fleste av oss andre å vokse når de er 40–80 cm lange.

Verdens lengste hår registrert i Guinness rekordbok var 5,627 meter langt da det offisielt ble målt 8. mai 2004. Eieren er kinesiske Xie Qiuping. Ifølge henne selv hadde hun da spart håret sitt siden hun var 13 år i 1973.

 

Denne strenge loven ble opphevet i 1987. I dag går yaokvinnene med hevede hoder og kan stolt vise frem håret til hvem de vil.

Fra barn til voksen. Xian-Mei er født og oppvokst i Huangluo, og er en av rundt 200 yaokvinner. Den tyske nyhetskanalen ARD treffer Xian-Mei dagen før 18-årsdagen hennes. Hun ser frem til feiringen, men gruer seg samtidig til å ta farvel med håret sitt på det som er en merkedag for hele familien, og der hele landsbyen tar del i feiringen.

«Jeg syns det er trist å tenke på at jeg skal klippe håret mitt i morgen. Det er en stor og viktig del av meg», sier Xian-Mei. Faren hennes forstår at datteren gruer seg.

«Det er naturligvis vemodig, men det gjør at hun anses som voksen. Og håret hennes vil bli langt og vakkert igjen», trøster han.

Sparer håret hele livet. Håret anses blant yaofolket som den helligste delen av kroppen. Ikke engang håret som samler seg på hårbørsten, får gå til spille. Det avklipte håret fra 18-årsdagen knyttes sammen i en hestehale og tas godt vare på av bestemoren. Når Xian-Mei finner mannen hun vil gifte seg med, får han, tradisjonen tro, denne hestehalen i gave. Som gift kvinne vil den bli en del av den daglige hårpryden hennes. I tillegg til det lange, levende håret, bærer de gifte kvinnene to «døde» hestehaler med seg i hårknuten på hodet. Begge er minst en meter lange. Den ene består av håret de klippet av på 18-årsdagen og forærte ektemannen. Den andre er satt sammen av håret som samler seg på hårbørsten hver dag.

Håret sier mye om en yaokvinnes sivilstatus. Har hun håret løst, er hun under 18 år. Er det gjemt under et mørkt sjal, tyder det på at hun er over 18 år og ugift. En kvinne med en eller flere hårknuter i pannen er gift og har barn. Antall knuter samsvarer med antall barn hun har født. Har hun håret satt opp uten den karakteristiske knuten i pannen, betyr det at hun er gift, men ennå ikke har fått barn.

I mars hvert år arrangeres en festival i Huangluo som feirer det lange håret. Da samles yaokvinnene nede ved elven og vasker og grer håret sitt samtidig, i ført sine tradisjonelle folkedrakter.

Gamle, men aldri grå. Det er nærliggende å tro at disse kvinnene må ha et skyhøyt forbruk av sjampo og andre hårprodukter. Men nei. Gjennom generasjoner lærer de hvordan de best mulig tar vare på håret, helt uten sjampo, balsam eller hårkurer. Hemmeligheten bak det lange, sunne og glansfulle håret deres er kokt risvann, urter – og kaldt vann fra elven. Hver tredje dag vasker de håret sitt med denne blandingen. Opptil flere ganger daglig grer de det med en grovtannet tre-kam. Alle kvinnene her har kullsvart hår, og fargen holder seg utrolig nok til de blir gamle. Først etter fylte 80 år er det vanlig for en yaokvinne å finne sitt første hvite hårstrå.

Høytidelig seremoni. På Xian-Meis store dag pynter hun seg, og er spent og nervøs. En stor folkemengde har samlet seg for å se på den forestående seremonien. Landsbyens yaokvinner står i ring rundt henne
og synger, mens moren løfter det svarte sjalet av datterens hår. Deretter klipper hun det tykke håret hennes tvers av med en helt vanlig kjøkkensaks. Igjen står en tydelig berørt Xian-Mei, med skulderkort hår, for første og siste gang i livet. Nå som barndommens hår er klippet av, er hun offisielt voksen, og har lov til å gifte seg.

Med 18-årsdagen vel overstått, er det på tide for Xian-Mei å ta farvel med foreldrene og reise tilbake til internatskolen hun bor på. Planen er å utdanne seg til lærer og om noen år flytte hjem til Huangluo for å bli en del av det unike samholdet blant stolte og sterke yaokvinner.

I mellomtiden, i en pent pyntet eske, godt bevart i bestemorens klesskap, ligger en hellig, meterlang hestehale og venter på henne.

 

Kilder: ARD Mediathek «Tagesschau.de Das Dorf der Langhaarigen», TCT (Top China Travel), Schwarzkopf.no, Store Medisinske Leksikon, Guinness rekordbok

 

Flere som er kjente for sitt lange hår:

Rapunsel, mest kjent som brødrene Grimms eventyrprinsesse. Hun hadde langt, magisk hår, og satt innelåst i et tårn uten dører og trapp i årevis. Rapunsel ble oppgradert til Disney-prinsesse i filmen «Tangled» («To på rømmen») i 2010.

Alanis Morissette, kanadisk popstjerne, blant annet kjent for sangen «Ironic» fra albumet «Jagged Little Pill» som kom i 1995.

Daenerys Targaryen, også kjent som Khaleesi og Mother of Dragons i HBO-serien «Game of Thrones».

Vibeke Løkkeberg, norsk skuespiller, filmregissør, forfatter og tidligere fotomodell.