• Rimelig helsemekka I tillegg til besøk hos optiker, tannlege og lege, er det rimelige medisiner og alkohol som trekker turister fra USA og Canada til den meksikanske siden av grensen.

  • Lønnsom grensepraksis Herminia Marín startet sin tannlegepraksis etter at hun var ferdig utdannet. Nå har hun 12 ansatte.

  • Populært studium «Om du spør en tenåring som går ut av videregående skole, om hva de vil studere, så svarer de tannlege», sier tannlegeskretær Ángel Jiménez García.

  • Storinnkjøp av medisiner Diddi Perman og Marilyn Lete er på dagstur til Mexico og passer på å kjøpe inn et års forbruk av blant annet blodtrykksmedisiner, siden de er så mye billigere enn i USA. Alle foto: ÅSA WELANDER

  • Brilleshopping Linda Christmas er på vei for å hente sine nye briller hos optikeren i Algodones. Hun synes at en mur langs hele grensen mellom USA og Mexico ville vært en god idé.

Ny perlerad på andre siden av grensen.

Ny perlerad på andre siden av grensen.

Helseturisme: Mennesker fra USA og Canada som ikke har sykeforsikringer som dekker det de behøver, har funnet redningen på andre siden av den meksikanske grensen. Her ligger optikere, tannleger og apoteker vegg i vegg, og en hel by lever av helseturistene.

Fra utgave: 6 / juni 2019

Algodones, Mexico. Freida Walden har tatt av seg cowboyhatten og ligger utstrakt i tannlegestolen mens en tannpleier lyser inn i munnen og gjør en siste kontroll. I går satt Walden syv timer i denne stolen, og fikk rotkanaler fylt og fikk trukket ut to tenner.

– Jeg var ikke veldig glad i går kveld, for jeg hadde vondt. Men nå er jeg glad, for dagen etter gjør det ikke vondt lenger, og jeg fikk alt sammen fikset på en dag, og det er fantastisk.På den andre siden av grensen står bobilen som har vært hjemmet hennes det siste året. Etter at mannen døde, solgte hun huset i utkanten av Los Angeles for å gi seg ut på reise. 70-årsdagen feiret hun i Alaska, og så kjørte hun gjennom Canada.

 

Cowboyhatten er med Freida Walden har reist hit til Algodones i bobilen sin for å få utført alt fra rotfyllinger og trekking av tenner, til å sette på flere nye tannkroner. Nå venter hun fornøyd på å bli ferdig. Dagen før lå hun i tannlegestolen i syv timer. Grensebyen nord i Mexico er fylt av tannlegekontorer, optikere og apoteker, og nesten alle kundene kommer fra Canada og USA. Alle foto: ÅSA WELANDER

 

– Etter det skyndet jeg meg hit, for det siste året har jeg latt denne tannen være uten å fikse den.

Walden forteller at hun ikke ville hatt råd til å gjøre alt dette i USA, og at mange, spesielt andre som bor i bobil, hadde anbefalt henne å dra hit til Algodones.

– Mange lever på et stramt budsjett, så de må dra et sted de har råd, og dette er et slikt sted. Forskjellen er så stor: Det er halve prisen eller enda mindre, sier Walden. Skulle hun fått samme behandling i USA, antar hun det ville kostet opptil 85 000 kroner. Her betalte hun rundt 28 000 kroner for flere rotfyllinger og trekking av tenner, pluss åtte nye tannkroner.

Viktig inntektskilde. Herminia Marín (42) åpnet klinikken for 19 år siden. Hun forteller at 99,9 prosent av kundene deres kommer fra USA eller Canada. Mange kommer tilbake år etter år og anbefaler klinikken videre til slekt og venner. Tannlegebesøkene betales i dollar.

– Det som også kjennes bra, er at jeg har kunnet ansette mange og gi arbeid til mennesker her fra byen eller utenfor på jakt etter jobb, sier Marín, som har 12 ansatte, inkludert ektemannen hennes og søsteren.

Fakta

Helseturisme i Baja California.

/ Det er anslått at over 2,4 millioner turister i 2016 kom til delstaten Baja California for å oppsøke helsetjenester, hvorav 350 000 kom til Algodones.

/ Ifølge turistmyndighetene brukte de i 2016 tilsvarende 6,5 milliarder norske kroner i delstaten, hvorav 380 millioner i Algodones.

/ Mange reiser også til større steder som Tijuana eller Mexicali, og delstaten arbeider aktivt for å bli enda mer attraktiv for denne typen besøkende.

/ Ifølge turistmyndighetene i Baja California er prisene på både medisiner og helse-tjenester mellom 30 og 70 prosent lavere her sammenlignet med for eksempel USA.

/ I 2017 ble Baja Californias første sentrum for medisinsk turisme bygget i Algodones, som en del av turistmyndig-hetenes strategi for å lokke til seg enda flere helseturister.

/ I hele delstaten Baja California ligger gjennomsnittsalderen på helseturistene på 35–45 år, men til Algodones kommer fremfor alt personer over 50 år. Flertallet kommer fra USA, mens en mindre andel kommer fra Canada.

/ I Algodones bor det rundt 6000 personer. Byen heter egentlig Vicente Guerrero, men er kjent for kallenavnet den har fått på grunn av bomullsfeltene som strekker seg utover området rundt. Algodones ligger like ved grensen til USA, der California og Arizona møtes.

 

Sekretæren hennes, Ángel Jiménez García, forklarer hvor avgjørende denne turismen er.

– Det er en enorm inntekt. Om de ikke kom hit, tror jeg faktisk at denne byen ville vært død. Det er vår viktigste inntektskilde.

I løpet av 2016 skal over 2,4 millioner turister ha besøkt delstaten Baja California for å oppsøke helsetjenester, og 350 000 av dem kom til lille Algodones. Byen har rundt 6000 innbyggere og ligger like ved grensen til USA, der California og Arizona møtes. Tidligere besto den mest av barer og restauranter, men nå er over 300 tannlegeklinikker trengt sammen her.

– Om du spør en tenåring som går ut av videregående skole, om hva de vil studere, så svarer de tannlege. Men konkurransen er større nå, sier Jimenez García.

Selv har han fire barn i alderen 11–22 år. Den eldste datteren hans ville studere for å bli tannlege, men Jiménez García rådet henne fra det siden så mange allerede har etablert seg som tannlege. I stedet sikter datteren nå på å bli plastikkirurg. Det å fortsette å leve av helseturismen er en selvfølge i familien.

Storinnkjøp på dagstur. På ett av de mange apotekene i nærheten står vennene Diddi Perman og Marilyn Lete og diskuterer priser.

– Jeg betalte 29 sist.

– Men dette er nok en større flaske.

– Ja, det er 10 ml, og et annet merke.

– Hvor mye koster denne?

De bor i staten Washington, nordvest i USA, men pleier å tilbringe et par måneder i året i Arizona. Nå er de på dagstur hit. Lete har foretatt lignende reiser i rundt 20 år, og for Perman er det tredje besøket. Her passer de på å kjøpe ett års forbruk av medisiner.

– Jeg skal kjøpe 100 piller for 2,69, sier 75-årige Perman.

– Skal du bare kjøpe hundre? Jeg hadde kjøpt tre esker, kontrer Lete (82). Selv har hun kjøpt blodtrykksmedisin og har tidligere vært hos tannleger her.

– Alle vennene våre kommer og får fikset på tennene og alt her nede, sier Perman.

Hun synes det er praktisk å krysse grensen på dagstur, men tror det hadde vært bra om president Donald Trumps planer om en mur mellom landene ble virkelighet.

Men akkurat her synes de kanskje ikke det vil være nødvendig. De har sannsynligvis ikke sett gruppen sentralamerikanske migranter som sover utendørs i andre enden av byen mens de venter på en anledning til å krysse grensen eller finne seg en jobb.

– Vi trenger ikke en masse illegale mennesker. De kan komme på besøk, men de må komme lovlig, fortsetter Lete.

Mur eller ikke mur. Like utenfor apoteket står meksikanske Marbella Velázquez og selger smykker og håndarbeider i en bod. Hun bodde 25 år i Los Angeles og jobbet på fabrikk og på byggeprosjekter før hun flyttet hit.

– Om de vil ha muren, er det fordi de ikke liker meksikanere. En del av dem er bra mennesker, og andre er akkurat som Trump. En del er rasister, og jeg har støtt på dem.

Tonen mellom Donald Trump og Mexicos tidligere president Enrique Peña Nieto har tidvis vært fiendtlig. Da Trump tvitret at «Mexico vil betale for muren til slutt», har Peña Nieto kontret med et tydelig «NEI. Mexico kommer ALDRI til å betale for en mur. Ikke nå, ikke noensinne.»

Da Andrés Manuel López Obrador tiltrådte som Mexicos nye president 1. desember, var en del urolige for at det ville forverre relasjonen mellom landene. Men enn så lenge har begge lederne uttrykket seg vennskapelig.

Linda Christmas bor i Yuma på andre siden av grensen og har kommet hit i 25 år. Hun er på vei for å hente sine nye briller.

– Jeg går alltid til optikeren her. Det er jo så mye billigere.

Før hun ble pensjonist jobbet hun i kriminalomsorgen i Arizona. Også hun tror en mur langs hele grensen ville vært en god idé.

– Noe må gjøres, for vi betaler masse skatt for å forsørge andre. Jeg er enig med Trump. Jeg mener at noe – kanskje ikke nødvendigvis en mur – men noe må gjøres, vi må stoppe dem på et vis.

Kommer ofte tilbake. Uansett hva som skjer, vil helseturismen fortsette å blomstre. I fjor ble Baja Californias første senter for medisinsk turisme bygget her i Algodones, som en del av turistmyndighetenes strategi for å lokke til seg enda flere besøkende. I 2016 brukte helseturistene tilsvarende 6,5 milliarder kroner i delstaten, hvorav 380 millioner ble brukt her i byen.

Når hun kommer ut av tannlegestolen, vil Freida Walden tagge besøket på Facebook og får hjelp av Herminia Marín til å finne klinikkens side. Når hun har sjekket inn, ler Walden med et bredt glis og viser frem sin nye perlerad.

– Pent, ikke sant? Nå er de i alle fall funksjonelle.

Hun synes hele ideen om å bygge en mur langs grensen er latterlig, og at USA i stedet burde jobbe sammen med Mexico for å løse problemene som finnes: – Jeg synes Trump er den største idioten på Jordens overflate. Jeg er helt enkelt ikke imponert av ham og ønsker at han forsvinner.

Freida Walden er ferdig for i dag, men har fremdeles en tann igjen som bør trekkes.

– Den gjør vondt og er betent, så jeg må tilbake, trolig om tre–fire uker. Jeg vil gi dette tid til å heles og slappe av litt. Men når jeg kommer tilbake, så kommer jeg hit, for jeg likte virkelig denne tannklinikken.