• Kyndig høsting De lokale kaller den Deli bal, galskapens honning. Birøkterne Ozcan Demirag og hans venn og nabo Kemal Ugurlu fra landsbyen Findikli, like ved Rize, foretrekker å kalle den medisinsk honning på grunn av dens helsebringende egenskaper når den inntas i moderate mengder. Foto: Marcel Bakker

Honninggalskap

Honninggalskap

Anatolias giftige honning er brukt som rusmiddel, våpen og medisin.

Fra utgave: 8 / august 2022

«Etter å ha klatret opp, ble grekerne innlosjert i en rekke landsbyer, som hadde en overflod av forsyninger. For det meste var det ikke noe her de syntes var merkelig, men bisvermene i nabolaget var tallrike. Og soldatene som spiste av honningen, gikk fra forstanden og led av oppkast og diaré, og ingen av dem kunne stå på bena. De som hadde spist lite, var som overmåte fulle mennesker, mens de som hadde spist mye, virket som gale eller til og med, i noen tilfeller, døende menn.»Xenophon, «De ti tusens marsj», 370 f.Kr.

 

Trabzon, Anatolia, Tyrkia

Hadde Özcan Demirag vært der da Xenophons soldater vendte tilbake fra sin ekspedisjon til Persia, ville han kunnet fortelle dem hva de måtte gjøre når de hadde svelget honningen.

«Lukk øynene, sitt stille. Hodet ditt er klart, men verden begynner å snurre rundt. Det er veldig viktig at du ikke beveger deg, fordi hvis du gjør det, vil hjertet ditt løpe av gårde, og du kan besvime.»

Som birøkter ved kysten av Svartehavet øst i Tyrkia, er Demirag kjent med symptomene disse soldatene opplevde for 2400 år siden. Det meste av honningen fra kubene hans er helt harmløs, men han må være forsiktig, spesielt i begynnelsen av sesongen.

De første honningtavlene har tar ut av bikubene, tester han: Mens han sitter helt stille, smaker han forsiktig på honningen og venter til han kjenner noe.

 

Langsnablet Kafka-bien er regionens superbie. Den suger effektivt nektar fra rododendron med sin lange snabel. All honning sies å være bra for den seksuelle aktiviteten, ikke bare Deli bal. En blanding av Deli bal, dronninggelé (det dronningbielarven spiser), pollen og biepropolis (et stoff som består av bivoks og harpiks) er ifølge birøkterne her svært potent. Birøkter Kemal Ugurlu holder godt oppsyn med de spesielle kubene der han avler frem kafka-dronninger. Alle foto: Marcel Bakker

 

Tyrkia er verdens nest største honningprodusent, etter Kina. Øst-Anatolia og den nordlige kysten ved Svartehavet høster den beste honningen. Det var her sultanen i Det osmanske riket fikk honningen sin fra.

Men denne berømte honningen kommer med en viss risiko. Bisvermene forlater kubene om våren akkurat da de ulike artene av rododendron i fjellene ved kysten blomstrer.

Både den lillafargede vanlige rododendroen (Rhododendron ponticum) og den gulblomstrede asaleaen (Rhododendron luteum) produserer giftig nektar, og den gule er spesielt farlig.

 

Legende egenskaper Honningens mysterier er fortsatt under «etterforskning». En plastikkirurg ved Karadeniz tekniske universitet utfører nå en studie i sårheling der Deli bal brukes som alternativ. De første resulatetne viser at det er like effektivt som vanlig behandling. Andre studier har vist at honningen har antivirale og antibakterielle egenskaper.

 

Ettersom regn hindrer biene i å fly og vasker nektaren ut av blomstene, er det tørt vårvær som gjør at honningen blir giftig. På solrike, varme vårdager flyr biene – som er immune mot giftstoffene – ned til rododendronplantene i store svermer og tar den giftige nektaren med seg tilbake til kubene.

Avhengig av været og blomstringstiden for andre planter inneholder sesongens første asaleaer en varierende mengde grayanotoxin, som giften fra rododendronen kalles. Sannsynligheten for at honningen er giftig, er lav, men honningen som høstes om våren, utgjør likevel en risiko. Selv bjørnene som holder til i regionen, er kjent med fenomenet.

«Bjørnene som har spist den, legger seg vanligvis ned i en fjellsprekk og venter på at effekten skal avta», sier Demirag.

De fleste birøkterne lar med vilje honningtavlene fra våren stå igjen i kubene som mat til biene, eller de blander vårhonningen med den de høster senere for å redusere nivået av grayanotoxin.

Men det gjør ikke Demirag. Han leter aktivt etter Deli bal, galskapens honning.

 

Små marginer Birøkter Ozcan Demirag tester alltid selv den nyhøstede honningen om våren, for å se om den er giftig og hvor sterk den er. Den smaker litt bittert, stikker litt i tungen og svir i halsen. Folk vokser opp her med en bevissthet om å være forsiktig med nyhøstet honning fordi man aldri vet helt hvor giftig den er. Noen hevder den er bitrere, andre at den er mørkere. Men rådet er ikke å la søt, lys honning lure deg. Når man blir forgiftet, er hodet klart, men verden rundt snurrer. Det beste er ifølge Demirag å lukke øynene og sitte stille, men ikke ligge ned, før effekten avtar. Pulsen går saktere, nede i 30–35 slag i minuttet, og blodtrykket senkes. Men om du beveger deg, vil hjertet begynne å slå svært raskt, noe som kan gjøre at man besvimer. Avhengig av hvor mye man spiser kan effekten være helsebringende eller farlig. Alle foto: Marcel Bakker

 

Biologisk våpen

Om honningen var lagt ut med vilje langs ruten til Xeno­phons tropper som et forsøk på å forsinke dem, vil vi aldri få vite. Tre hundre år senere, i det første århundret f.Kr., finnes det imidlertid bevis for falskt spill. Troppene til den berømte romerske generalen Pompeius snublet over krukker med honning da de var på marsj. Krukkene ble satt ut etter ordre fra kong Mithridates av Pontus for å lure romerne til å spise galskapens honning. Ifølge den romerske historikeren Strabo ble de hjelpeløse romerske soldatene slaktet ned så snart de var blitt beruset.

Ifølge en bysantinsk historiker ble det samme trikset brukt tusen år senere av Olga av Kyiv. Regenten i Kyiv Rus, staten som ble grunnlagt av skandinaver og som er forløperen til både Russland og Ukraina, tok hevn på en nabo­stamme som hadde tatt livet av hennes mann, prins Igor. Olga inviterte disse drevljanerne til å sørge over tapet av hennes mann med seg, i et ritual som innebar å drikke store mengder honningmjød. Så fort drevljanerne var be-ruset, beordret hun sine tilhengere til å drepe ikke færre enn 5000 av dem.

Det er en skadelig substans, man kan ikke nekte for det. Men i likhet med nesten alle andre former for gift har denne honningen også noen positive effekter når den inntas i små mengder.

 

Afrodisiakum

Sommeren 2008 ble et par kjørt i hui og hast til Trabzon sykehus hvor de ble diagnostisert med grayanotoxin-forgiftning. De hadde begge ekstremt lavt blodtrykk og knapt merkbare hjerteslag, som først normaliserte seg etter at de fikk atropin.

Men hvorfor er det noen som risikerer hjertearytmi for en smak av honning? Lege Abdülkadir Gündüz ved Trabzon sykehus vokste opp ved familiens gård i fjellene. Siden nesten alle lokale gårder har bier, lærte han allerede i ung alder om hvor farlig honningen kunne være. Og han er ikke fremmed for dens nytelse heller – Deli bal er et afrodisiakum.

«Hos rotter ser man et økt nivå av testosteron etter at de spiser honningen. Og den samme effekten ser man hos mennesker», forklarer han.

I små mengder fungerer denne honningen som en slags fortidens Viagra – men ordet ‘små’ må understrekes her. I stedet for anbefalingen om én teskje hadde det uheldige paret tatt et par spiseskjeer av det klissete stoffet – noe som er en ekstremt farlig mengde.

«Det er ikke registrert noen dødsfall fra grayanotoxin-forgiftning, men jeg mistenker at den typen dødsfall kan ha blitt registrert som hjertestans eller hjerteinfarkt», sier Gunduz.

 

En leges fascinasjon Lege og professor Abdülkadir Gündüz ved Karadeniz tekniske universitet ble forgiftet av honning da han var ung gutt. Da han vokste opp på familiens gård ved kysten av Svartehavet, der de fleste gårdene har bikuber, advarte moren ham om ikke å spise så mye av den ferske honningen. Da han en dag gjette familiens kyr, svartnet alt rundt ham, og han besvimte. Dette vekket hans livslange fascinasjon for honningen. Som professor har han øverste ansvar for en rekke studier av den giftige honningens effekt. Foto: Marcel Bakker

 

Spesielt giftig I 2014 ble nesten halvparten av de snaut 1000 innbyggerne i landsbyen Camili i Macahel-dalen innlagt på sykehus på grunn av en spesielt giftig honning. Camili er oppført på Unescos verdensarvliste, og alle birøktere her må ha spesiell tillatelse for å sikre at biepopulasjonen bevares gentisk frisk. Foto: Marcel Bakker

 

I 2014 ble nesten halvparten av de snaut 1000 innbyggerne i landsbyen Camili innlagt på sykehus på grunn av en spesielt giftig honning. Det hadde vært en veldig varm vår.

I tillegg til å fungere som afrodisiakum er honningen også egnet til annen medisinsk bruk. Den er en naturlig blodtrykksmedisin. Pasienter med høyt blodtrykk er blant Demirags lojale kunder.

Ved Trabzon sykehus studerer plastikkirurg Orden Gülbin bruken av Deli bal til leging av sår. Ifølge hennes resultater gjør peroksidinnholdet, i tillegg til andre ingredienser, at honningen er et like effektivt desinfeksjonsmiddel som det legemiddelet som brukes for øyeblikket.

 

Akuttenheten Mustafa Cicek (i midten) leder institutt for akuttmedisin ved Karadeniz tekniske universitet, der et titall personer er behandlet for honningforgiftning. De bruker atropin som motgift, og det tar vanligvis rundt seks timer før pasienten blir bedre. Selv om symptomene på forgiftning kan være dramatiske og livstruende, er en behandling med hjerteovervåking og intravenøs tilførsel av saltoppløsning og atropin tilstrekkelig for at pasienten skal bli frisk.

 

For mye av det gode Honningen regnes som et afrodisiakum som øker sexlysten. Kanskje var det derfor honningen fra den nordøstlige regionen ved Svartehavskysten ble foretrukket av sultanene i Det osmanske riket med store harem. Det er ikke bare overtro. Professor Gunduz’ studier viser økt seksuell aktivitet hos rotter. Langvarig bruk av små doser Deli bal øker testosteronnivået i blodet og øker dermed sexlysten. Og effekten er den samme hos mennesker. Men honningen må brukes med forsiktighet. I september 2008 ble et tyrkisk ektepar innlagt på sykehus etter å ha eksperimentert litt for mye med honningen. De skal ha spist Deli bal i en uke for å bedre den seksuelle ytelsen, og økte inntaket fra teskjeer til spiseskjeer med honning. En lett hodepine og svimmelhet utviklet seg til symptomer som minnet om hjerteinfarkt.

 

Under disk

I tillegg til å bli brukt som våpen og medisin er Deli bal også et hallusinogen. Historiker og ekspert på antikkens vitenskap, Adrienne Mayor ved Stanford University, spekulerer over om transene til Pythia i det berømte greske orakelet i Delfi skyldtes giftig honning. Romerske skribenter hevdet at det var Pythias tygging av laurbærblader som førte til en transe, men den forklaringen virker mindre sannsynlig.

«Nøkkelen ligger kanskje i Homers ‘Hymne til Hermes’ (...). Den beskriver mystiske bie-orakler eller melissai, unge kvinner som avslørte fremtiden mens de var under påvirkning av fersk honning som gjorde dem ‘gale’.»

En ting er sikkert, og det er at romerne i høyeste grad var klar over effektene, og at honningen fra Svartehavsregionen var svært ettertraktet. Romernes tidlige beskrivelser av de hallusinogene egenskapene ble for-tolket som enkle tilfeller av grådighet og overforbruk. Det var få nedtegninger om dette etter Romerrikets fall.

Dermed var oppfatningen av honningens virkninger uforandret frem til 1700-tallet. Da dukket honningen opp i Frankrike som miel fou, som franskmenn tilsatte i drinkene sine for å oppnå en rus.

Det er fremdeles stor etterspørsel etter denne honningen. Deli bal koster nesten 50 euro pr. kilo. Det er dyrt også i sammenligning med vanlig honning fra denne regionen, som koster rundt 35 euro pr. kilo.

Galskapens honning som høstes fra spesielle kuber, kan kjøpes i løsvekt fra kanner som oppbevares i hemmelighet under disk i ulike butikker.

Hvis birøkterne hadde fått det som de ønsket, ville imidlertid Deli bal bli solgt som en lovlig, vanlig medisin.

 

Tradisjonsrike og eksklusive Karakovan-kuber lages av et naturlig stykke tre, som er tørket i minst ett år før det hules ut. Ozcan Demirag og Kemal Ugurlu lager fremdeles karakovan-kuber på denne måten. Honningen fra disse kubene, hvor biene ikke har ferdige honningtavler, regnes som mer eksklusiv og spesiell. Honningen er to eller tre ganger dyrere. De bruker lindetre eller valnøtt, men biene foretrekke lind. Karakovan-kubene er vanskeligere å vedlike-holde, og biene dør lettere. I tillegg til å være vanskelige å nå, høyt oppe i trærne, er det vanskelig å åpne kuben for å sjekke tilstanden til dronningbien. Frem til 1970-tallet brukte alle Karakovan-kuber.

  

Nye tider I dag bruker de fleste birøktere moderne bikuber som er enklere å vedlikeholde enn de tradisjonelle karakovan-kubene.

 

Kresne og effektive Selv om et betydelig antall mennesker blir forgiftet hvert år, er det ikke lett å høste galskapens honning. Deli bal er avhengig av en varm og solfylt vår, med lite regn fra midten av april til slutten av mai. Ellers skyller regnet nektaren ut av rododendron-blomstene og vanner den ut, noe som gjør honningen mindre potent. Kafka-bien er regionens superbie, her fra kammeret der dronningen holder til.

 

Romersk giftfelle Ozden Gulbin (40) og familien bor i Macahel-dalen. I en dal som denne, i denne delen av Svartehavsregionen, ble den giftige honningen rundt år 65 f.Kr. brukt som en felle som rammet de invaderende romerske styrkene. På den tiden hersket Mithridates 6. (120-63 f.Kr.), kongen av Pontus, også kjent som giftkongen for hans utstrakte bruk av gift. Pontus var et lite kongedømme ved den sørlige bredden av Svartehavet. De intetanende soldatene til Pompeii den store kom over strategisk plassert giftig honning. Etter å spist den ble de svært beruset, og to legioner ble drept av allierte av Mithridates. Episoden står igjen som en av de første historiske beskrivelsene av biologisk krigføring. Alle foto: Marcel Bakker

  

Regionens superbier Ozden Gulbin, her sammen med datteren Burku, aler opp og selger dronninger av Kafka-bien (Apis mellifera) sammen med broren Melahat. Dalen der de bor, som er delt i to av grensen til Georgia, er genetisk opphav til denne ettertraktede og populære biearten. De er regionens superbier. De er vennligsinnede, mer aktive og har lengre snabler. Det gjør dem mer produktive, og de er en ideell art til å samle nektar fra rododendronblomstene. 

 

Vakre, men giftige Honningen blir giftig når biene samler nektar fra Rhododendron Ponticum eller Luteum, med lilla eller gule blomster, som dem Ahmet Necmi Yazici, leder av en lokal birøkterforening, holder i hånden. Blomstene er i Tyrkia kjent som «skogens rose», og begge arters nektar inneholder giftstoffet grayanotoxin. De er svært utbredt og blomstrer tidlig i sesongen. Derfor blir sesongens første honning ofte giftig. De gule er de giftigste, men biene foretrekker de lilla. Yazici er aldri selv blitt forgiftet av honning. Men det er både kona Aynur (t.v.) og bestemoren blitt. For tre år siden fikk Aynur utslett som begynte å klø og sår hals. De måtte bære henne i et teppe til bilen og kjøre til sykehuset, der de målte blodtrykket hennes til å være farlig lavt.

 

Midtpunktet i måltidet All honningen i Macahel-dalen er mer eller mindre giftig. Men den er trygg å spise i moderate mengder, spesielt når nektaren kommer fra de lilla rododendronblomstene. Det legger et stort ansvar på birøkterne i regionen.  Alle foto: Marcel Bakker