• Terapeutisk spillkveld Det libanesiske spillutviklingsselskapet Super Heated Neurons har laget et spill om landets politiske korrupsjon. Hvem vil du spille – korrupte Fawsi eller reformvennlige Lara? Foto: Jenny Gustafsson

Rent spill i Libanon

Rent spill i Libanon

Spillet om landets fremtid.

Fra utgave: 1 / januar 2024

Penger, ære og presidentmakten står på spill. Alle midler er tillatt i brettspillet «Machrou3 Ra2is, A Game of Corruption» – akkurat som i virkelighetens Libanon.

Rundt et lavt bord med dempet belysning i en bydel i Beirut sitter en vennegjeng samlet. Foran dem ligger et spillebrett med kart over Libanon og ulike spillekort i flere hauger.

Hver av spillerne har et kort som ligger med forsiden ned. På baksiden av kortet er det bilde av en antikk stol, symbolet på makt. Det er det viktigste kortet i hele spillet – det avgjør om du skal spille korrupt eller rent spill.

– Det er akkurat som i det virkelige liv. Du vet ikke hvem som er korrupt eller ikke, sier Jean-Michel Chemaly, som har utviklet brettspillet.

Han er en av grunnleggerne av det libanesiske spillselskapet Super Heated Neurons, som for et år siden ga ut spillet som ligger på bordet:

«Machrou3 Ra2is, A Game of Corruption».

Tanken er å la spillerne bokstavelig talt spille Libanons politiske spill, fra å drive valgkamp for å oppnå velgernes gunst, til å kjempe om presidentskapet – enten ved bløff eller fair play.

– Du skal forsøke å finne ut hvem som er på din side, enten du er korrupt eller ærlig, og så spille sammen, sier Chemaly.

 

Ville bidra til forandring Spillutvikler Jean-Michel Chemaly utviklet et nytt, politisk brettspill etter anti-korrupsjonsprotestene i Libanon i 2019. Foto: Jenny Gustafsson

 

Korrupsjon og krise

Det hele startet i 2019, da Libanons gater og torg var blitt en lekeplass for store protester mot korrupsjon og fusk i politikken. Slagordet «Vi mener dere alle sammen» ble en slegge mot hele den politiske eliten: politikere så vel som finanstopper og store bedriftseiere. Alle, ble det sagt, er skyld i landets problemer og urettferdighet. Det var da en venn av Chemaly, Benoit Khayat, kom på ideen om å lage et spill om det som skjer.

– Overalt i verden er det mennesker som misbruker makten sin. Vi ønsket å takle det fra et libanesisk perspektiv, sier Chemaly.

I dag, mer enn fire år senere, er ikke så mye blitt bedre i Libanons politikk. Protestene har trolig gjort folk mer bevisste på hvordan korrupsjonen fungerer, men landet har sunket dypt ned i en økonomisk krise. Ifølge Verdensbanken er det et av de verste finanskræsjene i verden siden 1850-tallet.

Den libanesiske liraen har mistet svimlende 95 prosent av sin verdi, og inflasjonen er nå blant de høyeste i verden. Millioner av libanesere har mistet nesten alle sparepengene sine, og bankene hindrer dem i å ta ut det lille som gjenstår.

Landet har også befunnet seg i et politisk vakuum siden valget i 2022, da det ble stemt inn flere reformvillige kandidater enn noen gang før, 13 prosent sammenlignet med de forrige 3 prosentene. Men landet har vært uten president siden den gang. Og ingen er ennå stilt til ansvar for den dødelige eksplosjonen i Beirut havn i august 2020.

 

Krigen ved grensen I tillegg til store interne utfordringer og en økonomi med brukket rygg lever libanesere med frykt for det som pågår over grensen i sør. Den libanesiske militsgruppen Hizbollah støtter Hamas i krigen mot Israel. Her stiger svart røyk mot himmelen etter et israelsk rakettangrep mot landsbyen Rmeish i Sør-Libanon 13. november, i en gjengjeldelse av det Israel mener er beskytning fra Hizbollah på libanesisk side. Foto: AP/NTB

 

Spill til ettertanke

– Vi har ingenting vi skulle ha sagt i politikken her. Det er derfor vi laget spillet, for å bidra til en forandring, sier Rana Zaher som har laget illustrasjonene til Machrou3 Ra2is.

Hun designet spillet med ideen om at det skulle se ut som «noe du kunne finne i bestemors skap», og lede tankene hen til Libanons tidligere gylne epoke. Kartet på spillbrettet ser ut som det er merket av tidens tann. Alle karakterene i spillet har på seg klær fra forrige århundre. En av dem røyker en lang, tynn sigarett. En annen fotograferer med en løs blitz i hånden. Og en mann med rød fez holder en antikk revolver.

– Jeg nevner ingen navn, men karakterene er basert på ekte mennesker, sier Rana Zaher med et smil.

Hun har farget alle reformvennlige karakterer i varme rødtoner, og de korrupte i grønne nyanser.

– Grønt er et symbol på sykdom og død. Og så er det fargen på penger, selvfølgelig, sier hun.

Hensikten med å gi spillet et historisk utseende var å se tilbake, og stille spørsmålet om alt virkelig var så bra den gangen.

– Vi ville vite hvordan vi kom dit vi er i dag. Og for å forstå det, må vi gå hundre år tilbake i tid, sier Chemaly.

 

Tildelt skjebne Karakterene i spillet «Machrou3 Ra2is, A Game of Corruption» er enten reformvennlige eller del av den korrupte eliten. Hvilket kort du blir tildelt, avgjør hvilken rolle du må spille. Foto: Jenny Gustafsson

 

Kolonialistiske brettspill

Super Heated Neurons er ikke de første som bringer politiske spørsmål inn i brettspillverdenen. I 2019 kom det indiske spillet «Shasn», som er sanskrit for 'regjering' eller 'styring', der spørsmål om etikk og moral avgjør om du er en idealist, en kapitalist eller en showman.

Før jul 2021 ga menneskerettighetsorganisasjonen Civil Rights Defenders ut spillet «Dictator of Sweden», der spillerne står overfor oppgaven enten å beskytte det svenske demokratiet eller ta over som diktator.

 

«Gjeninnfør dødsstraff med hele familien» Dette er en av de spenstige, ironiske beskriv-elsene av det svenske spillet «Dictator of Sweden», der man må forholde seg til «sleipe lobby-ister, spionasjespeidere og virale skandaler» og der målet er å stoppe noen fra å bli Sveriges første diktator eller havne i en situasjon der antidemokratiske krefter får overtaket. «Det svenske demokratiet står bare sterkt så lenge vi velger å stå opp for det», er spillutviklerens budskap. Alt som skjer i spillet, er inspirert av virkelige hendelser i ulike land.

 

Flere år tidligere startet det tyske spillet «Puerto Rico» en debatt om de tradisjonelle brett-spillenes eksistens. Spillets premiss, å sende så mye råvarer som mulig fra den karibiske øya til Europa, kastet lys over mange brettspills koloniale utgangspunkt.

Svært mange spill handler om å erobre og utnytte steder rundt om på verdenskartet.

Som svar kom det «antikoloniale» spillet «Promesa», hvor du i stedet skal løfte Puerto Rico ut av gjeldsfellen. Til slutt ga spillutvikleren Ravensburger, som sto bak det første spillet, ut en ny versjon uten samme koloniale fortegn.

 

Vekker engasjement

I Libanon er det solgt over 700 eksemplarer av «Machrou3 Ra2is», noe som er et anselig antall i et land med en liten befolkning på under fem millioner. Spillet selges også til utlandet, blant annet i Dubai hvor Super Heated Neurons også er etablert. På en tegneseriemesse avholdt nylig ble spillet solgt til interessenter fra Qatar, Australia og Filippinene.

– Spillet har et universelt budskap som alle kan relatere seg til, overalt i verden. Det handler om kampen mellom det gode og det onde, sier Chemaly.

Han ser seg rundt på bordet i Beirut, der spillerunden nesten er over. Det er på tide å stemme i presidentvalget, og dermed sette de andre spillerne til veggs. Umiddelbart starter en lang og opphetet diskusjon mellom de forskjellige spillernes karakterer – hvem er egentlig reformvennlig, og hvem har korrupte intensjoner?

– Det er det ultimate beviset på en vellykket spillerunde. Når det ender med en halvtimes lang diskusjon, vet du at det var en god runde, sier Chemaly.